tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post3764241579664855223..comments2024-03-29T08:45:13.222+01:00Comments on Belgia od kuchni: Carbonade - wołowina w piwie po flamandzkumiss_cocohttp://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-25526582965903261042023-06-20T18:36:49.722+02:002023-06-20T18:36:49.722+02:00Kroję drobno jak do chińszczyzny, bo wtedy się kró...Kroję drobno jak do chińszczyzny, bo wtedy się krócej dusi... To zbrodnia na tej potrawie!!! <br />Mięso do carbonnade flamande ma być w dużych kawałkach (według belgijskich receptur 10 dag). Potrawa nie ma się dusić krótko, to nie fast food, tylko powoli przez 4 godziny...tomekssshttps://www.blogger.com/profile/02433812916736583032noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-58163161812052939282021-04-18T12:55:55.625+02:002021-04-18T12:55:55.625+02:00Ja też jadłam bez marchwi i też z jabłkami i też w...Ja też jadłam bez marchwi i też z jabłkami i też w Belgii 😉 tak że może nie w każdej "Belgii" Pani/Pan był(a)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/15370908528239156498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-38439284994787112342019-06-22T15:35:17.647+02:002019-06-22T15:35:17.647+02:00Uwielbiam takie sycące dania. W domu gulasz najczę...Uwielbiam takie sycące dania. W domu gulasz najczęściej robię w specjalnym garnku, który nabyłam na <a href="https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle" rel="nofollow">https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle</a>. Taki garnek idealnie nadaje się do gotowania jak i pieczenia potraw w piekarniku. Naczynie świetnie sprawdza się dlatego podczas przyrządzania gulaszy oraz podobnych potraw.Kasianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-22084988750384585852019-06-22T15:32:21.363+02:002019-06-22T15:32:21.363+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Adrian Pawlakhttps://www.blogger.com/profile/05742735875557994030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-3715698717531906412016-06-02T15:28:39.345+02:002016-06-02T15:28:39.345+02:00Jak ja lubię takie dania z piwem :DJak ja lubię takie dania z piwem :DElahttp://www.browar-lubicz.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-28686726166318300802016-01-29T22:24:59.669+01:002016-01-29T22:24:59.669+01:00A ja właśnie jadłem to danie wczoraj na kolację w ...A ja właśnie jadłem to danie wczoraj na kolację w Brukseli:) Wyborne, dlatego szukam przepisu. Z moich informacji wynika, że ten przepis zgadza się z oryginałem, więc musi być pyszne. Jutro wypróbuję.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-25468729454146839842015-04-19T15:34:09.978+02:002015-04-19T15:34:09.978+02:00Zawsze wracam do tego przepisu ! Genialny smak !Zawsze wracam do tego przepisu ! Genialny smak !.Anna Tymhttps://www.blogger.com/profile/04007505719448314421noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-63686461249337515412015-02-10T11:01:53.540+01:002015-02-10T11:01:53.540+01:00W Belgii dają do tego marchew w plasterkach - w ka...W Belgii dają do tego marchew w plasterkach - w każdym lokalu, więc nie wiem w jakiej "belgii" się tym zajadałaś bez marchewki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-12325773247733483042014-05-14T12:50:52.056+02:002014-05-14T12:50:52.056+02:00Ja zajadałam się w Belgii takim gulaszem bez! marc...Ja zajadałam się w Belgii takim gulaszem bez! marchwi za to podanym z dodatkiem duszonych jabłek, szukałam w necie przepisu idealnego i ten sprawdził się jak najbardziej. Właśnie wróciłam na bloga żeby wykonać to danie po raz drugi. Już się dusi :) Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-48337576550600620682013-12-20T10:43:59.543+01:002013-12-20T10:43:59.543+01:00Dziękuję za komentarz. Wygląda na to, że obracam s...Dziękuję za komentarz. Wygląda na to, że obracam się wśród samych nieprzyzwoitych Belgów, buuuuuubelgia od kuchnihttp://www.belgiaodkuchni.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-44523086532725240072013-12-13T22:47:27.744+01:002013-12-13T22:47:27.744+01:00DUPA a nie flamandzka karbonada! A gdzie jest marc...DUPA a nie flamandzka karbonada! A gdzie jest marchew ja się pytam? Każdy przyzwoity Belg wrypałby do tego z pół kilo pokrojonej w plastry marchewki! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-27954147332729074742013-08-25T12:29:39.628+02:002013-08-25T12:29:39.628+02:00wołowinę najlepiej solić po koniec gotowanie inacz...wołowinę najlepiej solić po koniec gotowanie inaczej robi się dość twarda. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-61722927075760942282012-12-19T22:09:41.543+01:002012-12-19T22:09:41.543+01:00Tak jak zainteresowałam się przepisem w 2010, to w...Tak jak zainteresowałam się przepisem w 2010, to w końcu zrobiłam! I gościom podałam i zniknęło cale, w oka mgnieniu. Mam jeszcze kilka Twoich przepisów do wypróbowania, będę relacjonować na bieżąco.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-10135519980755659662012-12-17T14:23:49.986+01:002012-12-17T14:23:49.986+01:00Oj bardzo sie ciesze, jesli smakowalo i zapraszam ...Oj bardzo sie ciesze, jesli smakowalo i zapraszam po wiecej ;)<br />miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-40237787635271831512012-12-16T22:34:52.113+01:002012-12-16T22:34:52.113+01:00Zrobiłem to danie wczoraj - i wyszło rewelacyjnie!...Zrobiłem to danie wczoraj - i wyszło rewelacyjnie! Pełnia armonatów! W ogóle nie gorzki. Użyłem piwa Koźlak z browaru Amber (1000 ml na 800 g mięsa - wystarczyło w zupełności, nie było również potrzeby podlewania bulionem). Mój gulasz wyszedł bardziej gęsty, wg przepisu dodałem pierników. Nie miałem brązowego cukru, więc zrobiłem inną kombinację - na sam koniec zmiękczania cebuli podsypałem ją białym cukrem, a do całości potrawy dodałem garść rodzynek (pierniki + rodzynki - taka wersja świąteczna :) Dałem mniej musztardy, a więcej tymianku (płaską łyżkę suszonego). Danie petarda, mięsko kruchutkie. Zapach niesamowity, jadłem i na zmianę wąchałem. Oczywiście wołowina jest tu kluczem - akurat wpadłem na dostawę ładnego kawałka, więc kupiłem z myślą o carbonadzie. Ale i od piwa wiele zależy, a Amber Koźlak to mój ulubiony gatunek. Nie wiem dlaczego w przepisie jest mowa o soleniu mięsa na początku - ja z zasady zawczasu nie solę surowego mięsa, dopiero w trakcie obróbki termicznej, więc posoliłem już podsmażone, przełożone do garnka. Ocet dodawać stopniowo, próbować (aby nie przegiąć). Faktycznie, dwie łyżki to tak akurat na te proporcje. Podałem z ziemniakiem pieczonym w folii (w mundurkach, oprószone tymiankiem). [Beaviso]Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-5886697472377260742012-12-07T10:29:06.786+01:002012-12-07T10:29:06.786+01:00Twój wpis był tak smakowity, że zrobiłam takie coś...Twój wpis był tak smakowity, że zrobiłam takie coś. No i... wspaniały jest ten gulasz. Aromatyczny, trochę słodki, trochę gorzki, trochę piernikowy.<br />Na pewno będę go powtarzać, szczególnie zimą i jesienią.<br />pozdrawiam serdecznie<br />Justyna<br />http://ukrolika.blogspot.com/2012/12/carbonade-czyli-woowina-po-flamandzku.htmlkrólikhttps://www.blogger.com/profile/05740949022368575192noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-48029581871242840742012-08-09T22:37:53.675+02:002012-08-09T22:37:53.675+02:00Niestety to nie moje smaki :-/ Sos wyszedl zwyczaj...Niestety to nie moje smaki :-/ Sos wyszedl zwyczajnie gorzki, mimo cassonady i pernika. Ta gorycz z piwa popsula wszystko, ale rozumiem ze komus to moze smakowac ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-51029422121632902132010-11-19T19:43:46.971+01:002010-11-19T19:43:46.971+01:00Własnie razem z moim wyjątkowo miesożernym chłopak...Własnie razem z moim wyjątkowo miesożernym chłopakiem spałaszowałam to danie i oto nasz wniosek: jest pyszne! Na stałe wejdzie w nasz jadłospis. Bardzo dziękuję za publikacje tego przepisu. A ze swojej strony, z kuchni belgijskiej chciałabym polecić Boulettes à la liégeoise. Zachwyciliśmy się nimi podczas wizyty w Liege i serwujemy teraz wszystkim gosciom. Naprawde warto spróbować! Pozdrawiam/EmiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-88961305045952023982010-11-09T21:19:33.793+01:002010-11-09T21:19:33.793+01:00Gospodarna, juz dawno widzialam, troche skomplikow...Gospodarna, juz dawno widzialam, troche skomplikowany wydawal mi sie na poczatku jej przepis, ale po glebszej analizie doszlam do wniosku, ze w sumie bardzo podobnie Julia robi. Roznica w tym, ze wklada carbonade do piekarnika, a nie na ogien. A Voldersikow bede musiala wziac na spytki. Oni maja duzo fajnych ksiazeczek na ten temat. <br /><br />Taki spekulos, drobiazg, a ile potrafi zmienic, prawda ?miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-42697094845214569862010-11-08T11:31:41.789+01:002010-11-08T11:31:41.789+01:00Zrobilam, juz tydzien temu, ale wyjechana bylam, s...Zrobilam, juz tydzien temu, ale wyjechana bylam, stad brak komentarza.<br />Danie jest przepyszne!!! Jadly 4 osoby dorosle, wszytkie zachwycone. Zagescilam speculosami, swietny pomysl.<br />Dzieki wielkieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-35728248507733603442010-11-04T01:16:24.627+01:002010-11-04T01:16:24.627+01:00A czemu mi nie wprowadzilo komentarza?
W kazdym ba...A czemu mi nie wprowadzilo komentarza?<br />W kazdym badz razie to danie na 100% wyprobuje :-) Pozdrawiam!anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-7630896196525999082010-10-30T14:14:35.542+02:002010-10-30T14:14:35.542+02:00Robie jutro ze speculosami. Dam znac jak wyszlo.Robie jutro ze speculosami. Dam znac jak wyszlo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-85164570566493468482010-10-30T05:55:55.981+02:002010-10-30T05:55:55.981+02:00GNAM GNAM!!!! SEEMS TO BE WONDERFUL!
NO ITALIAN TR...GNAM GNAM!!!! SEEMS TO BE WONDERFUL!<br />NO ITALIAN TRANSLATION?<br />FOLLOW MY BLOG : LOW HIGH FASHIONAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-74547854485548285052010-10-29T20:34:56.589+02:002010-10-29T20:34:56.589+02:00O spróbuj też przepisu mieszkańców Voldersa. Pycha...O spróbuj też przepisu mieszkańców Voldersa. Pycha. I te dywagacje Belga które piwo się nadaje, które nie... Ja robiłam z Julii Child też pycha ( jest u mnie). Niestety my musieliśmy zadowolić się LeffeGospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-12377079774072118892010-10-29T14:19:25.335+02:002010-10-29T14:19:25.335+02:00Podoba mi się przepis, a i pogoda odpowiednia. Naj...Podoba mi się przepis, a i pogoda odpowiednia. Najbardziej spodobało mi się, ze mozńa dodac piernika. Nie mam pieczonego w domu, można dodać takie kupne pirniczki o korzennym smaku?A co do piwa, to robiłam kiedyś mięso w piwie po bawarsku i całkiem się sprawdziło.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.com