tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post3892741788200759444..comments2024-03-28T13:11:01.422+01:00Comments on Belgia od kuchni: Pesto z pokrzyw i podagrycznika ze słonecznikiemmiss_cocohttp://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-39732210791374948232019-06-05T12:45:18.269+02:002019-06-05T12:45:18.269+02:00Dzień dobry, zrobiłam właśnie to pesto - oczywiści...Dzień dobry, zrobiłam właśnie to pesto - oczywiście można modyfikować, dodać inne przyprawy, zioła lub cebulkę - PYCHOTA - co prawda do smaku dzikich roślin trzeba się przyzwyczaić, aczkolwiek w dzisiejszych czasach, kiedy zboże jest suszone roundupem, wszystko pryskane na potęgę, a zwierzęta sztucznie karmione - nie narzekam :) bardzo dziękuję za przepis :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03836798217046865124noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-30288382365761404862015-04-23T08:30:31.578+02:002015-04-23T08:30:31.578+02:00Jest pyszneJest pyszneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-40933688784005573022015-03-18T22:40:28.677+01:002015-03-18T22:40:28.677+01:00Dobry trop. Podagrycznik zwalcza podagrę czyli zap...Dobry trop. Podagrycznik zwalcza podagrę czyli zapalenie stawów. I nie tylko. Wygoogluj sobie :)MHPhttps://www.blogger.com/profile/01283877029849743307noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-5054344831654292472010-06-21T23:03:36.033+02:002010-06-21T23:03:36.033+02:00Oczywiscie pokrzywy i podagrycznik szybko sie utle...Oczywiscie pokrzywy i podagrycznik szybko sie utleniaja, stad ten ciemny kolor. Staram sie pesto uplynnic w ciagu dwoch dni, dluzej nie czekalam. Ciesze sie, ze smakowalo ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-12495030019878175212010-06-20T20:17:35.111+02:002010-06-20T20:17:35.111+02:00Nazbieralam pokrzywek i zrobilam;) bardzo fajne i ...Nazbieralam pokrzywek i zrobilam;) bardzo fajne i szybko sie robi. Mam pytanie: jak dlugo je potem przechowujesz w lodowce? zauwazylam, ze pesto szybko ciemnieje i przypomina raczej tapenade niz pesto. Tak pozatym smak zadziwiajacy i bardzo orginalny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-41328878561927695412010-06-18T22:21:30.807+02:002010-06-18T22:21:30.807+02:00Anthony, brzmi intrygująco, chętnie bym spróbowała...Anthony, brzmi intrygująco, chętnie bym spróbowała ;) Trzeba będzie znowu jechac do Włoch... ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-17974466647516123992010-06-18T21:33:55.552+02:002010-06-18T21:33:55.552+02:00Bardzo jestem ciekawa jak smakuje to pesto. Lubie ...Bardzo jestem ciekawa jak smakuje to pesto. Lubie takie odkrycia. <br />Co do pesta to faktycznie , nie tylko z bazylii :-) i niekoniecznie z warzyw. Pare lat temu jadlam pesto bolonskie: zmielona slonina utarta z czosnkiem ,sola, pieprzem i rozmarynem. Z ichszymi tigelle -takie plaskie placki. Przekrajalo sie je ,napelnialo pestem i posypywalo parmezanem. Ciezkie, ale pyszne.anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-15306184820672656462010-06-17T01:08:09.443+02:002010-06-17T01:08:09.443+02:00Ale fajne i... niezwykłe. To lubię.Ale fajne i... niezwykłe. To lubię.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-58842971155446552392010-06-16T22:15:40.534+02:002010-06-16T22:15:40.534+02:00No to dziękuję za zaproszenie, ale wcześniej wysła...No to dziękuję za zaproszenie, ale wcześniej wysłała je Lidka. Ze zdjęciem zwlekałam i akurat dzisiaj je zamieściłam ;)<br />No my właśnie wrociliśmy ;)<br />Gdzie ty się podziewałaś? Nudno było bez ciebie. Teraz to się przynajmniej czosnku najem i w pracy jutro będę miała chuch jak należy ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-36050859045926633982010-06-16T21:48:03.099+02:002010-06-16T21:48:03.099+02:00Dzieli za linkę. Poczytam sobie w wolnej chwili :)...Dzieli za linkę. Poczytam sobie w wolnej chwili :)<br />A pasta rewelacyjna. Chyba będę musiała iść z psem na spacer :)<br /><br />Wciągnęłam Cię w zabawę w 10 zdjęcie - nie pytaj o co w niej chodzi bo nie mam najmniejszego pojęcia ;) Mam nadzieję, że jeszcze nie brałaś udziału...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-89343780892967841662010-06-16T21:47:29.636+02:002010-06-16T21:47:29.636+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-23697096484692453392010-06-16T21:41:59.456+02:002010-06-16T21:41:59.456+02:00Amber, wystarczy odgarnąć starsze rośliny, podagry...Amber, wystarczy odgarnąć starsze rośliny, podagrycznik rośnie takimi łanami, żeby znalezć młode, soczyście zielone łodygi. Także tym kwietniem bym się tak nie przejmowała. <br />Margot, dzięki za odwiedziny, pozwoliłam sobie zalinkować twoje mufiny w wątku na galerii potraw.<br />Lidko, u mnie trochę podobnie. Codziennie teraz na spacerze z psem rozglądam i zastanawiam czy to podagrycznik czy nie ;)) Co do grzybów, to jednak idzie mi lepiej ;)<br />Anonimie, nie bylam pewna czy dobrze się wyraziłam, chyba nie, skoro pojawiło się to pytanie, ale chodzi mi o taką wirówkę do odsączania sałaty. <br />Asieja i Paula, radzę po prostu spróbować!<br />Fanny, nie dorobiłam się jeszcze maszyny do lodów i sorbetów, a zamieszczam zazwyczaj przetestowane w mojej kuchni przepisy. Ale na pewno znajdziesz na jakimś znajomym blogu, a może maszynę uda mi się pożyczyć ...? <br />;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-535745896696980362010-06-16T13:15:58.029+02:002010-06-16T13:15:58.029+02:00A jakiśl wpis o tym sorbecie z czarnego bzu będzie...A jakiśl wpis o tym sorbecie z czarnego bzu będzie?Fannyhttps://www.blogger.com/profile/04610679315121479815noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-74733434034794415532010-06-16T10:25:23.183+02:002010-06-16T10:25:23.183+02:00zaskakujące połaczenie smaków.zaskakujące połaczenie smaków.asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-6612641656579960172010-06-16T09:04:47.222+02:002010-06-16T09:04:47.222+02:00A ja mam może głupie pytanie: co to jest wyżymarka...A ja mam może głupie pytanie: co to jest wyżymarka do sałaty?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-42581886830777123902010-06-16T08:31:47.879+02:002010-06-16T08:31:47.879+02:00ale to musi być pyszne!ale to musi być pyszne!Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-89343141766251629532010-06-16T00:55:42.870+02:002010-06-16T00:55:42.870+02:00Super pesto:)
Tylko ja nawet jak mam zdjęcie i jak...Super pesto:)<br />Tylko ja nawet jak mam zdjęcie i jakieś pojęcie to nigdy nie umiem znależć tych roślin, dokładnie jak z grzybami - jakoś się chowają przede mną;(<br />PozdrowieniaLidKahttps://www.blogger.com/profile/13559888680249031567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-3012902086095863202010-06-15T23:10:51.434+02:002010-06-15T23:10:51.434+02:00przepis taki fajny i korzystanie z darów natury,...przepis taki fajny i korzystanie z darów natury, cudo:)<br />ja kiedyś zrobiłam muffiny z podagrycznikiem-pyszne były <br />http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24689margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-1820917960702653122010-06-15T22:53:07.529+02:002010-06-15T22:53:07.529+02:00Miss Coco, sprawdziłam,zobaczyłam.Racja! Rośnie ja...Miss Coco, sprawdziłam,zobaczyłam.Racja! Rośnie jak chwast i wokół mnie.<br />Przeczytałam,ze jadalny jest tylko do kwietnia.Potem liście się jedynie do suszenia.<br />Ale gdyby tak młodziutkie zerwać, to można pastę ukręcić.<br />Pozdrawiam.Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-84407953382684192322010-06-15T22:48:18.674+02:002010-06-15T22:48:18.674+02:00Dziękuję!
Serdeczności!Dziękuję!<br />Serdeczności!Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-45628888496600546672010-06-15T22:25:10.981+02:002010-06-15T22:25:10.981+02:00Zdziwiłybyście się gdybym wam pokazała podagryczni...Zdziwiłybyście się gdybym wam pokazała podagrycznika ;) Wszędzie go pełno, to rośnie naprawdę jak chwast. <br />Amber, zdjęcie wkleiłam na galerii potraw : http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2306274,1,0,777,podagrycznik.html ale zajrzyj do wikipedii, tam jest lepszy obrazek. <br />Karola, idziesz dobrym tropem ;) ta roślina ma wiele właściwosci leczniczych oprócz swoich walorów czysto kulinarnych. Kliknij na link i poczytaj w wikipedii<br />Fanny, z czarnego bzu miał byc sorbet ale nie załapaliśmy się na degustację ;)<br />Arvén, zachęcam i dziękuję za odwiedziny. <br />Ptasiu, nie wiedziałam - dzięki za lekcję włoskiego ! Człowiek uczy się całe życie ;) No to mamy pesto z pokrzywy i podagrycznika a nie tylko z bazylii.miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-4813414586255256322010-06-15T21:51:59.227+02:002010-06-15T21:51:59.227+02:00Pokrzyw ci u mnie dostatek i chętnie zrobię taką t...Pokrzyw ci u mnie dostatek i chętnie zrobię taką tapenadę.Ale podagrycznik? - hm...Czy mogłabyś wstawić jego zdjęcie,jeżeli to możliwe?<br />Pozdrawiam.Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-42352925417616387052010-06-15T21:49:33.286+02:002010-06-15T21:49:33.286+02:00podagrycznik kojarzy mi się jedynie z podagrą, ale...podagrycznik kojarzy mi się jedynie z podagrą, ale chyba lepiej nie iść tym tokiem myślenia :-D<br />fajne takie odkrywanie, co w trawie piszczy!<br />pozdrawiam!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-62565721868177218652010-06-15T21:46:06.945+02:002010-06-15T21:46:06.945+02:00Pierwszy raz slysze o podagryczniku ;) Pewnie to j...Pierwszy raz slysze o podagryczniku ;) Pewnie to jakas roslina ktorej pelno wokol nas a na ktora wogole nie zwracamy uwagi. Z podagrycznikiem czy bez bo nie jestem pewna czy uda mi sie go prawidlowo zidentyfikowac jak juz go znajde przepis do wyprobowania. <br /><br />A na co byl potrzebny czarny bez ?Fannyhttps://www.blogger.com/profile/04610679315121479815noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-9559207027184209072010-06-15T21:13:19.593+02:002010-06-15T21:13:19.593+02:00Pesto pokrzywowe brzmi nieco egzotycznie...ale na ...Pesto pokrzywowe brzmi nieco egzotycznie...ale na pewno jest warte spróbowania ;)Arvénhttps://www.blogger.com/profile/11849785369507033630noreply@blogger.com