tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post507264642403860308..comments2024-03-28T13:11:01.422+01:00Comments on Belgia od kuchni: Tarta z brązowym cukrem cassonademiss_cocohttp://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-74709729817012162712012-05-17T13:40:22.847+02:002012-05-17T13:40:22.847+02:00Właśnie wróciłam do Polski z zapasem cassonade:)))...Właśnie wróciłam do Polski z zapasem cassonade:))) masz rację mój szwagier stwierdził, że nie ma nic lepszego niż naleśniki z cassonade, jakie jadł w dzieciństwie. Czy są jakieś inne słodkie ciasta, takie typowo belgijskie właśnie z tym cukrem? Już mam pomysły na rogaliki drożdżowe z takim nadzieniem jak w tej tarcie, ale chcę się w belgijskiej kuchni podszkolić:)<br />zapraszam do siebie:<br />notatnikkulinarny.blogspot.com<br />do-kawy.blog.onet.plkasiahttps://www.blogger.com/profile/12601546651638483056noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-24367414408900814422010-06-22T23:00:33.075+02:002010-06-22T23:00:33.075+02:00Widzialam i bardzo sie ciesze, ze posmakowalo ;)
...Widzialam i bardzo sie ciesze, ze posmakowalo ;) <br />Napisalam do ciebie na maila gazetowego, mam nadzieje, ze zagladasz. <br />Serdecznie pozdrawiam.miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-43243622648931556382010-06-22T16:13:44.179+02:002010-06-22T16:13:44.179+02:00miss_cocco zrobilam. Tylko ze zwyklego cukru trzci...miss_cocco zrobilam. Tylko ze zwyklego cukru trzcinowego. Pycha! Jak kiedys wybierzemy sie do belgii to kupie sobie ten cassonade:-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-70273512307841702452010-06-08T22:29:25.379+02:002010-06-08T22:29:25.379+02:00Tarte de Chaumont-Gistoux jeszcze przed nami ;)Tarte de Chaumont-Gistoux jeszcze przed nami ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-72059460689233913532010-06-08T13:26:27.328+02:002010-06-08T13:26:27.328+02:00o rany wyglada jak cukrowa tarta z Chaumont-Gistou...o rany wyglada jak cukrowa tarta z Chaumont-Gistoux ktora musze obchodzic duzym lukiem bo inaczej bym cala pozarla (a male nie sa).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-72358782692106049002010-06-03T22:50:44.425+02:002010-06-03T22:50:44.425+02:00Aaaa, i nareszcie ktoś mi wytłumaczył czym się róż...Aaaa, i nareszcie ktoś mi wytłumaczył czym się różni cassonade od muscavado! I b=niestety wybieram muscavado jak już wiem ;-( Choć zawsze sobie przywożę paczuszke od was.Gospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-37215839807251100772010-06-03T22:14:30.281+02:002010-06-03T22:14:30.281+02:00No ależ pyszności nam tu zapodajesz ;)
BBNo ależ pyszności nam tu zapodajesz ;)<br />BBAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-27549713312847675782010-06-03T21:43:39.125+02:002010-06-03T21:43:39.125+02:00wzbudzila, ja lubie takie. dwa-trzy skladniki max ...wzbudzila, ja lubie takie. dwa-trzy skladniki max i pysznosci wychodza. szkoda tylko, ze nie mozna jej zjesc za duzo. to znaczy mozna, ale potem trzeba bedzie duzo biegac...zdecydowanie do zrobienia !Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-25847245905205531062010-06-03T19:27:28.834+02:002010-06-03T19:27:28.834+02:00Malgo, nie ma co czekac, szukaj przepisu. Ciekawa ...Malgo, nie ma co czekac, szukaj przepisu. Ciekawa jestem skad ta twoja tarte au sucre, bo jest ich kilka wersji. (Musimy sie zobaczyc, bo widze, ze gdzies zgubilas wlosy ;)<br />Magdaleno, bo jest cassonade française i cassonade belge. Belgowie podobno "nieslusznie" nazwali ten swoj cukier cassonade, bo to jest tak naprawde odpowiednik francuskiej vergeoise... <br />Anthony, sprobuj jesli masz ochote z jakimkolwiek brazowym cukrem. <br /><br />Milo mi, ze tarta wzbudzila wasze zainteresowanie ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-30121510067180984882010-06-03T16:29:18.130+02:002010-06-03T16:29:18.130+02:00O bardzo mi sie podoba to ciasteczko. Ciekawe czy ...O bardzo mi sie podoba to ciasteczko. Ciekawe czy taki cukier gdzies znajde to z checia wyprobuje ten przepis:-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-24717960947747344902010-06-03T11:47:12.061+02:002010-06-03T11:47:12.061+02:00tutaj ten cukier popularny. sadzilam zerszta, ze ...tutaj ten cukier popularny. sadzilam zerszta, ze jest francuski, podobnie jak tarta z tymze cukrem...tu nazywa sie rowniez cassonade - tak jak u was za miedza. mam nawet w szafce opakowanie, bo uzywam go do wypiekow.Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-62682871521655260102010-06-03T09:14:00.911+02:002010-06-03T09:14:00.911+02:00no wlasnie co do tych spodow. mysmy z gospodarna n...no wlasnie co do tych spodow. mysmy z gospodarna narzeczona testowaly kiedys u mnie przepis na tarte au sucre na drozdzowym spodzie, byla pyszna tylko za bardzo jajeczna polewa, wiec ja zmodyfikowalysmy, przepis mam zapisany i pochodzi z mojej rozowej knigi o wypiekach; odtworzymy jak troche chlodniej bedzie na dworze...malgohttps://www.blogger.com/profile/11142590311369544573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-60448764110214606172010-06-02T22:32:07.808+02:002010-06-02T22:32:07.808+02:00Agatex, nie sadze, zeby mozna bylo znalezc ten cuk...Agatex, nie sadze, zeby mozna bylo znalezc ten cukier w Polsce, bo moi znajomi z Francji skarza sie, ze nie mozna u nich go dostac. Teraz wszystko mozna kupic w internecie jak sie ktos uprze ;) <br />Anno-Mario, to dwa rozne cukry, choc podobne do siebie i mysle, ze mozna ich uzywac zamiennie. <br />Lo, bo ta wersja bardzo przypomina kanadyjska tarte ;)) W Belgii robi sie raczej tarte z cukrem, bardzo podobna do tej, ktora pokazala kiedys Anoushka. A tak w ogole to jest bardzo duzo odmian tarte au sucre, podobnie jak gofrow w Belgii. Spod tradycyjnej tarty jest raczej na drozdzach a nie na kruchym ciescie. <br />Quinoamatorko, cassonade powinna byc wlasnie z trzciny ale tutaj w Belgii to taki belgicyzm jest, ze cukier z burakow nosi taka nazwe. Nie znam sie za bardzo ale sucre roux albo brun to brazowy ciemny cukier i moze byc zarowno trzcinowy jak i buraczany. <br />No a kalorie... to juz inna sprawa ;)miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-22029632479271256372010-06-02T21:05:29.278+02:002010-06-02T21:05:29.278+02:00po co ja tutaj wlazlam?
mialam kiedys okazje sprob...po co ja tutaj wlazlam?<br />mialam kiedys okazje sprobowac ten przysmak - potwierdzam tarta warta jest grzechu i tych kilku kalorii ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-43572111630324210872010-06-02T20:51:44.551+02:002010-06-02T20:51:44.551+02:00Bradzo ciekawe informacja a tarta wygląda przepysz...Bradzo ciekawe informacja a tarta wygląda przepysznie. Miło, że już jesteś z powrotem:)LidKahttps://www.blogger.com/profile/13559888680249031567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-47563293354209518022010-06-02T14:23:19.920+02:002010-06-02T14:23:19.920+02:00Dotąd sądziłam, że cassonade i sucre roux to cukry...Dotąd sądziłam, że cassonade i sucre roux to cukry otrzymywane z trzciny cukrowej. Domyślam się, że melasa, z którą mieszają cukier, także jest z buraka cukrowego? A sucre roux to po prostu cukier brązowy, który może być zarówno z buraka cukrowego, jak i z trzciny cukrowej, prawda?<br />Tarta wygląda bardzo apetycznie, to moje smaki!<br />Bardzo ciekawy wpis!quinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-8249473126043590082010-06-02T13:43:33.037+02:002010-06-02T13:43:33.037+02:00No popatrz, tyle czasu tu mieszkam i ciągle się c...No popatrz, tyle czasu tu mieszkam i ciągle się czegoś nowego dowiaduję. Lecę do sklepu po casonade ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-35026366651579058282010-06-02T08:25:57.184+02:002010-06-02T08:25:57.184+02:00och.. pysznieoch.. pysznieasiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-11224570016963013642010-06-02T07:48:57.227+02:002010-06-02T07:48:57.227+02:00idealnie, przepis zapisuję :)idealnie, przepis zapisuję :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-68904681435219556702010-06-01T23:30:05.578+02:002010-06-01T23:30:05.578+02:00Przepis idealny dla mnie, wręcz rewelacyjny. Długo...Przepis idealny dla mnie, wręcz rewelacyjny. Długo nie będzie czekał. Robiłam podobną tartę z kanadyjskiej kuchni i była DOSKONAŁA.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-65734626620195498592010-06-01T21:51:39.449+02:002010-06-01T21:51:39.449+02:00Witaj :*) - jak wyjazd się udał? Miło Cię widzieć ...Witaj :*) - jak wyjazd się udał? Miło Cię widzieć z takim słodkim powrotem.ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/00762462740181428216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-45981885233160137722010-06-01T21:38:39.799+02:002010-06-01T21:38:39.799+02:00P.S. I miło Cię znowu widzieć:)P.S. I miło Cię znowu widzieć:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-71037822606299149952010-06-01T21:38:17.322+02:002010-06-01T21:38:17.322+02:00Ciemny cukier muscovado uwielbiam, o cassanode nie...Ciemny cukier muscovado uwielbiam, o cassanode nie słyszałam - czy to jego odmiana?<br />Bez względu na nazwę i powiązania, tarta w moim guście - bardzo!<br />Pozdrawiam:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-12773036232671562092010-06-01T20:31:17.626+02:002010-06-01T20:31:17.626+02:00Bardzo ciekawe :) Ciekawe, czy taki cukier da sie ...Bardzo ciekawe :) Ciekawe, czy taki cukier da sie gdzieś kupić w Polsce...agatexhttps://www.blogger.com/profile/12165665658201120977noreply@blogger.com