tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post6334722461645506625..comments2024-03-29T12:50:39.278+01:00Comments on Belgia od kuchni: Al djote – tarta boćwinowa z Nivellesmiss_cocohttp://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-30109233046217195852014-07-16T22:31:34.931+02:002014-07-16T22:31:34.931+02:00Mam pytanie, chciałam wykorzystać ten spód na tart...Mam pytanie, chciałam wykorzystać ten spód na tartę, ale przy podanych proporcjach wyszło mi drożdżowe "błotko" - bura od drożdży masa o konsystencji kwaśnej śmietany, musiałam dodać na oko 2xtyle mąki, żeby utworzyło się plastyczne ciasto. Zastanawiam się, co może być tego przyczyną? Po modyfikacjach wyszło pysznie, dużo smaczniejszy spód niż kruchy moim zdaniem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-30248930696167886322013-03-02T20:18:49.792+01:002013-03-02T20:18:49.792+01:00Byłam tam dzisiaj, kosztowałam, smakowałam i nawet...Byłam tam dzisiaj, kosztowałam, smakowałam i nawet spacerowałam po tych schodach! :)Kashinhttps://www.blogger.com/profile/03364354623612897315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-20926675641144468352012-10-06T11:18:04.761+02:002012-10-06T11:18:04.761+02:00Piekłam z dodatkiem twarogu, jest pyszna. Dziękuję...Piekłam z dodatkiem twarogu, jest pyszna. Dziękuję za przepis :) PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-24888956141400048722012-09-19T21:49:58.161+02:002012-09-19T21:49:58.161+02:00Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź - pojechałam do N...Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź - pojechałam do Nivelles, jadłam al d'jote i popijałam piwem, co prawda nie Jean de Nivelles, ale Gertrude de Nivelles. Al d'jote jest przepyszna! Ma tylko tę wadę, że po prostu nie da się jej zjeść samotnie; prawie się popłakałam, kiedy zostało mi jeszcze pół, a nie byłam już w stanie nawet myśleć o jedzeniu. Za dziesięć dni w Nivelles będzie parada świętej Gertrudy - pojadę i znów się najem!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10444115879761071422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-29951699260185297652012-09-11T10:04:54.316+02:002012-09-11T10:04:54.316+02:00a ja wlasnie kocham caly folklor nivellois, ze juz...a ja wlasnie kocham caly folklor nivellois, ze juz nie wspomne o gilles'ach, ale tarcie mowie nieeeee... zupelnie nie podchodzi mi ten serek, wole ww wersji lajtowej bocwine z feta!<br />a propos tart na drozdzowym spodzie... w piatek jadlam najlepsza tarte au sucre, w zyciu!!! w niewyglednej brasserie w Genval, podana na goraca z lodami waniliowymi....malgohttps://www.blogger.com/profile/11142590311369544573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-72307111403637142242012-09-10T18:28:19.629+02:002012-09-10T18:28:19.629+02:00Jestem pewna, ze ser i mnie by posmakowal! Ale nie...Jestem pewna, ze ser i mnie by posmakowal! Ale nie sadze, ze go jednak tutaj gdzies dostane... Bede szukac :)<br />Drozdzowy spod z pewnoacia kiedys wykorzystam,tym bardziej iz bocwiny Ci u nas dostatek! ;) Tylko ser trzeba bedzie 'wymienic'... Co bys polecala jako zamiennik wlasnie, co moglo by miec nieco podobny smak i teksture?Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-30317170851012426442012-09-08T15:36:56.432+02:002012-09-08T15:36:56.432+02:00Piękne widoki i zacne smaki :) Interesujący przepi...Piękne widoki i zacne smaki :) Interesujący przepis, chyba się odważę :)Magda Baranhttps://www.blogger.com/profile/16847488595700981738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-80021621779340986262012-09-06T17:07:26.662+02:002012-09-06T17:07:26.662+02:00Mam traume po niedzielnej quiche jedzonej na wycie...Mam traume po niedzielnej quiche jedzonej na wycieczce do Durham, wiec musze zrobic jakas dobra tarte dla wyrownania rachunku. ;) Ta mi sie zacna wydaje, ale nie dostane u mnie zieleniny i sera wiec prawdopodobnie zrobie tylko Twoj spod (bo fajowy!), a nadzienie bedzie jakies improwizowane. :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-26848816363509517912012-09-05T21:55:26.452+02:002012-09-05T21:55:26.452+02:00Ola, tak wyglada wiele belgijskich typowych miaste...Ola, tak wyglada wiele belgijskich typowych miasteczek ;))belgia od kuchnihttp://www.belgiaodkuchni.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-2253368814812731342012-09-05T21:54:18.459+02:002012-09-05T21:54:18.459+02:00Kamila, po prostu wez ten, ktory lubisz. Na wielu ...Kamila, po prostu wez ten, ktory lubisz. Na wielu blogach widzialam to pytanie i nawet wsrod francuskich trudno znalezc podobny ser... belgia od kuchnihttp://www.belgiaodkuchni.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-81743100503990091552012-09-05T21:49:36.599+02:002012-09-05T21:49:36.599+02:00Wszyscy tu tartę komentują, a ja dodam, że te zdję...Wszyscy tu tartę komentują, a ja dodam, że te zdjęcia uliczek są przepiękne :)Olkahttps://www.blogger.com/profile/02418334239971007261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-63665146953813209572012-09-05T21:38:30.021+02:002012-09-05T21:38:30.021+02:00Bardzo podoba mi się ten przepis, boćwiny pod dost...Bardzo podoba mi się ten przepis, boćwiny pod dostatkiem u mnie, pięknie nam urosła, a jakim serem mogę ewentualnie zastąpić ten z przepisu? PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-81683865540034004632012-09-05T20:47:38.778+02:002012-09-05T20:47:38.778+02:00Mmmm, no bo już się stęskniłam za Twoimi wspaniały...Mmmm, no bo już się stęskniłam za Twoimi wspaniałymi przepisami!!! Fajny ten Twój blog, taki 'place machine' - kulinarnie przenosi w konkretne miejsca...Dominikahttps://www.blogger.com/profile/13591995774887044743noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-73076841045872159922012-09-05T20:46:52.740+02:002012-09-05T20:46:52.740+02:00Jak tylko wrócę do Belgii, od razu jadę do Nivelle...Jak tylko wrócę do Belgii, od razu jadę do Nivelles! Merci za ciekawostkę, nigdy o niej nie słyszałam.<br />pozdrawiamchocolatchaudalacannellehttps://www.blogger.com/profile/03947207940143331179noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-50965352597570676762012-09-05T20:03:33.836+02:002012-09-05T20:03:33.836+02:00No wlasnie na Polnocy Francji i w Belgii czesto sp...No wlasnie na Polnocy Francji i w Belgii czesto spotyka sie drozdzowe tarty zarowno slodkie jak i wytrawne. Juz jedna taka pokazywalam kiedys ;))miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-8724264354439092562012-09-05T19:42:50.288+02:002012-09-05T19:42:50.288+02:00to co na świecie jest fajne, że każdy zakątek ma s...to co na świecie jest fajne, że każdy zakątek ma swoje specjały. Nie próbowałam belgijskich specjałów, daltego ryzyko cos takiego zrobić. Nie wiem wtedy, czy osiągnęłam oryginalny smak, czy jestem gdzieś daleko w polu. Ale fajnie się czyta :D <br /><br />Pozdrawiamy serdecznie<br /><br />TapednaKasia S,https://www.blogger.com/profile/02399308408969595871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-615511221237165961.post-17515345911960784122012-09-05T19:35:32.898+02:002012-09-05T19:35:32.898+02:00Taka tarta to marzenie:-)I fajnie, że inna, na spo...Taka tarta to marzenie:-)I fajnie, że inna, na spodzie drożdżowym;-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.com