poniedziałek, 23 maja 2011

Odwrócone ciasto z rabarbarem


Niezwykle proste, szybkie ciasto z rabarbarem – da się je zrobić siedząc z grypą na zwolnieniu w domu. Proste składniki, ale popatrzcie jaki efekt!

 


Odwrócone ciasto z rabarbarem
(przepis Saveurs maj 2009)
proporcje na okrągłą formę o średnicy 22-24 cm
160 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
160 g masła
50 g ciemnego cukru
2 torebki cukru waniliowego

+ 5-6 łodyg rabarbaru

50 g ciemnego cukru do zasypania rabarbaru + 2 łyżki do wysypania formy
trochę masła do wysmarowania formy

Rabarbar umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Grubsze łodygi można przeciąć na pół wzdłuż. Zasypać ciemnym cukrem i odstawić. Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać cukrem. Piekarnik rozgrzać na 170 stopni.  
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajka oraz cukier waniliowy.
Owoce ułożyć na dnie formy i wyłożyć na nie ciasto. (Ciasto przypomina ciasto na babkę i taką ma konsystencję. Jest dosyć gęste, dlatego wykładamy je łyżką. Nie trzeba go rozsmarowywać, samo się rozleje pod wpływem ciepła w piekarniku.) Wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch formy położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić ciasto na talerz (dokładnie tak jak tarte Tatin!).




Gâteau renversé à la rhubarbe façon Tatin - recette en français

15 komentarzy:

  1. super pomysł! rabarbar do góry nogami to wywrotowy smakołyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coco, ja tez niedawno robiłam odwrócone z rabarbarem( z przepisu M. Steward), ale dodałam jeszcze kruszonkę na spód - pycha!!!!, jak zresztą wszystko dal mnie z rabarbarem:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ça a l'air d'etre de la rhubarbe §§§ tres appétissant !pierre

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdo, a ja tak dlugo szukalam odpowiedniego tytulu dla tego ciasta, na rabarbar do gory nogami nie wpadlam ;))

    Ewelajno, rzeczywiscie i nawet bardzo podobne skladniki. U M.Stewart jednak troche wiecej skladnikow.

    Tout à fait Pierre, un gâteau renversé à la rhubarbe, très simple à faire. La recette t'intéresse?

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, wygląda rewelacyjnie! I miałam w planach na jutro właśnie odwrócone z rabarbarem i zrobię z Twojego przepis!
    I wracaj do zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Efekt? Niesamowity! Zjadłabym kawałek takiej tarty z wielką chęcią. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny pomysl:) a ciasto... pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawie :D takiego ciasta jeszcze nie jadłam! zdrówka życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie odwrócone ciasto z rabarbarem - może i ja skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks absolutely to die for! Congrats!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda i pewnikiem tak też smakuje! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto! Musialam dodatkowo po upieczeniu posypac cukrem ale to moja wina bo jak przelozylam rabarbar do formy to nie przelozylam calego cukru. Samo ciasto w smaku troche biszkoptowe, wilgotne ale dobrze wypieczone. Do powtorzenia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że ktoś się skusił ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszystko co upside-down ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. szkoda, że dziś znalazłam ten przepis, bo po rabarbarze zostało tylko wspomnienie... :)

    OdpowiedzUsuń