Alfabetyczny spis przepisów

A

aïoli

anchoïade - pasta z anchois i czarnych oliwek

animelka ze szparagami i smardzami



B


banany smażone w soku z pomarańczy i rumie

banany w malinowym occie na deser

bataty pod kruszonką

bisque czyli francuska zupa skorupiakowa

bœuf Wellington

bretoński far ze śliwkami

bretońskie naleśniki gryczane z wędzonym łososiem (Galettes de sarrasin)

bucatini z kalmarami



C

camembert zapiekany z jabłkami

 
canistrelli, kasztanowe ciastka z Korsyki

carbonade flamande


carbonade z piekarnika (carbonade confite)

carpaccio z borowików

ciasto z Kuchni pod wulkanem (Caprese al limone)

ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf)

confiture pommes Tatin

couscous

curry z bananami, rodzynkami i mango

cykoria z przegrzebkami

cynamonowa panna cotta ze śliwkami w herbacie i porto

czekoladowe gofry Pierre'a Marcoliniego

czekoladowe tuiles aux pistaches


D


dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

dyniowa zapiekanka z jajkami

dyniowy parmentier


F

fenkuł po nicejsku (fenouil à la niçoise)


frittata z bobem, fetą i miętą


G

gaskońska zupa Garbure

gofry belgijskie noworoczne

gofry brukselskie

gofry czekoladowe z przepisu Pierre'a Marcoliniego

gofry drożdżowe


gofry korzenno-bananowe wybitnie pachnące świętami

gofry leodyjskie (gaufres de Liège)

gofry z cukrem cassonade

gofry z przepisu Ladurée

grasica ze szparagami i smardzami

groszkowe capuccino z miętową pianką

gruszki z pianką z roqueforta
 
grzanki z duszoną na piwie cykorią i serem

grzanki z radicchio

grzyby marynowane w occie winnym i oliwie

grzyby z orkiszem

grzyby zapiekane pod ciastem francuskim


H

halibut z marmoladą z cykorii i pomarańczy



J

jabłka zapiekane pod camembertem

jajko na szpinaku

jesienne tiramisu z jabłkami


K

kalmary z chińskimi brokułami

karczochy alla romana

kasza pęczak ze skorzonerą

kasztanowy crème brûlée

konfitura Tatin

konfitury z rabarbaru, bananów i suszonych moreli

koper włoski po nicejsku (fenouil à la niçoise)

krewetki z kalafiorem, brokułami i kokosem

krewetki z Morza Północnego z cykorią

królik jak w Liège (Lapin à la liégeoise)

królik w ziołach i oliwkach po prowansalsku

królik z bobem

królik ze śliwkami

kulki mielonego w aromatycznym sosie Omo-Chakir

kurczak z karczochami, oliwkami i cytrynami (bardzo aromatyczny) 

kurczak Yassa według przepisu Sophie

kuskus z warzywami



L

lawendowa panna cotta z łyżeczką błyskawicznej konfitury morelowej

lazanie z cukinią i kremem z ricotty


M

mafe z Senegalu

malinowe clafoutis na kruchym spodzie

małże na sposób prowansalski z fenkułem, bazylią i pomidorami

małże z frytkami

marchewka glazurowana

mielone z Liège (Boulettes sauce lapin à la liégeoise)

migdałowe clafoutis z brzoskwiniami

mille-feuilles z bakłażana z kozim serem i miodem

moambe z Kongo

mouclade czyli małże w białej potrawce

mus z białej czekolady z rabarbarem i spekulosami

N

naleśniki z tysiącem dziur z Maroka


O

odwrócone ciasto z rabarbarem

odwrócone tarteletki z karmelizowanymi burakami

orkisz na mleku z wanilią

orkisz z grzybami


P

pain perdu ze smażonymi jabłkami i calvadosem

panna cotta z kalafiorem i gorgonzolą (wytrawna)

pasta z karczochów (purée d'artichauts)

pęczak ze skorzonerą

pędy chmielu i sos holenderski

pesto z pokrzyw i podagrycznika ze słonecznikiem

polędwica Wellingtona

portugalskie paszteciki rissóis

przegrzebki z porami pod ciastem francuskim

przegrzebki zapiekane z porami

ptysie z kremem z mascarpone i białej czekolady


R

roszponka z pieczarkami i czosnkowym sosem

ruskie z przepisu Jamiego


S

sabayon z truskawkami

sałatka z buraków aromatyzowana wodą z kwiatu pomarańczy

sałatka z cykorii, klementynek i suszonych owoców

sałatka z karmelizowanymi burakami, kozim serem i pestkami dyni

sałatka z marchewki

sałatka z selera, orzeszków ziemnych i kolendry

sałatka z soczewicy z awokado i czosnkiem niedźwiedzim 

sos aïoli

sos holenderski

spekulosy

spring rolls czyli chińskie krokieciki na powitanie wiosny

suflet bananowy 

szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

szparagi po flamandzku

szparagi z lekkim puszystym majonezowym sosem 

szpinak z cieciorką Marka Bittmana


T

tagliatelle ze szparagów

tarta à la ruskie

tarta ryżowa - tarte au riz

tarta tatin z białej rzepy

tarta z brązowym cukrem cassonade (bardzo belgijska)

tarta z cykorią i brie

tarta z cykorią i ciemnym cukrem

tarta z gruszkami, ricottą i spekulosami

tarta z rabarbarem (najzwyczajniejsza)

tarta z serem Maroilles 

tarta z wężymordem

tarta z ziemniakami, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

tarteletki z ryżem 

tarte Tatin z przepisu Christophe'a Michalaka

tartiflette

tatar z łososia z imbirem, awokado i mango

tatin z burakami

torta di scarola e olive

truskawki zapieczone pod sabayonem


V

vitello tonnato


W

wątróbka na toście

wieprzowina w curry i batatach

wołowina w piwie po flamandzku (Carbonade flamande)

wyluzowany kurak z pistacjowym nadzieniem


Z

zapiekane gruszki w winie

zapiekanka z topinamburu z suszonymi grzybam 

zupa krem z zielonych szparagów i bazylii

zupa selerowo - kasztanowa 

zupa skorupiakowa

zupa z brukselkami i mimolette

zupa z cykorii (bardzo kremowa)

zupa z czosnku


zupa z fenkuła z szafranem i małżami

zupa z rukwi

zupa z sałaty, rukoli i trybuli

zupa z selera, suszonych pomidorów z kuskusem

zupa z topinambura


carpaccio ze szparagów z jajkiem w koszulce

cassoulet

ciastka basbousa z Egiptu

ciasto kasztanowe lekko wilgotne (Fondant à la crème de marrons)

ciasto o smaku belgijskich spekulosów


croque-monsieur z anchois

crostata z konfiturą dyniową i rodzynkami

crumble z dynią i chorizo