wtorek, 20 lipca 2010

Smaki Afryki czyli podsumowanie akcji mundialowej

Oto tylko niektóre z potraw, które przygotowałyśmy w ramach mundialowej akcji. Dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy i dodali swoje przepisy.
Zapraszamy do korzystania z zebranych przepisów i na degustację! No i mam nadzieje, że za pięć lat spotkamy się na gazpacho, paelli i ajo blanco ;))





Zupy:

Afrykański barszcz o smaku kokosowym (Lidka)
Afrykańska zupa z soczewicy (Małgo z Cheesecakes Serniki)
Afrykańska wersja pomidorówki z orzeszkami ziemnymi (Zapiski kuchenne Peli)
Dzilbana – zupa z Tunezji (Ewelosa)

Dania główne:

Tagine z kurczakiem, batatami, marchewką i ciecierzycą (Lidka)
Kefta mkaouara z Maroka (Dwie chochelki)
Senegalskie risotto, czyli Chicken Jollof Rice (Lidka)
Wołowina z ras el hanout (Thiessa)
Ryba w mleku kokosowym (Mniam-mniam)
Penne z grzybami, szparagami i pesto z suszonych pomidorów z RPA (Grumko)
South African Cape Malay Chicken Curry (Lidka)
Bobotie – zapiekanka mięsna z RPA – wersja Lidki
Bobotie – zapiekanka mięsna z RPA (Mniam-mniam)
Braai, boerewors i pyszne bułeczki z RPA (Thiessa)
Potjie z kurczaka i wieprzowiny z RPA (Thiessa)
Moambe z Kongo (Belgia od kuchni)
Mafe z Senegalu (Belgia od kuchni)

Warzywa, sałatki i inne dodatki do dań głównych:

Arabska sałatka z pomidorów i fety (Wiosenka)
Marokańska sałatka z marchewki (Dwie chochelki)
Sos piri piri z Mozambiku (Przytulanka)

Desery i napoje:

Gemmer - napój imbirowy na sposób południowoafrykański (Lidka)
Kokosowe baseema z Sudanu (Czympachnieuzakow.blox.p)
Ciasteczka z makiem (Wiosenka)
Imbirowo-cytrusowa sałatka bananowa z miodem (Lidka)
Ciastka basbousa z Egiptu (Belgia od kuchni)



3 komentarze:

  1. Jestem chyba straszna gapa, bo nic o akcji mundialowej nie wiedziałam. Chętnie jednak skorzystam z przepisów, bo kuchnia afrykańska jest mało znana, co samo w sobie jest wystarczającym powodem, żeby trochę się w nią... wgryźć.

    OdpowiedzUsuń
  2. KaroLina, nigdy nie jest za pozno, zeby sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń