Kolega opowiadał, że u niego w domu ciasto filo faszerowano resztkami z obiadu, na przykład mięsem z kurczaka z warzywami i bardzo mi się podoba, że można sobie tak z tym ciastem pofantazjować. Świetnie sprawdza się farsz na nasze ruskie. Mocno doprawiam go wtedy pieprzem i posiekaną miętą prosto z ogrodu. Farsz dyniowy można na przykład zrobić na słono lub słodko. Gdybyście mieli ochotę na cygara na słodko, farsz możecie wzbogacić w migdały, miód i korzenne przyprawy, które zwykle dodajemy do piernika.
500 g upieczonej dyni (to tak mniej więcej ¾ przeciętnej Hokkaido)
plaster fety 200 g
2 czubate łyżki greckiego jogurtu
1 jajko
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
łyżeczka ziarenek fenkuła (albo kminku)
sól i pieprz
trochę masła i oliwy
opakowanie ciasta filo
Dynię kroimy na pół i wydrążamy. Nigdy nie obieram jej ze skórki. Kroimy na plastry tak do 2 cm grubości i układamy je na blaszce. Delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą, skraplamy oliwą i pieczemy w piekarniku. Moja siedziała prawie godzinę w temperaturze 160 st., a ja w tym czasie zdążyłam wyjść do sklepu po fetę i jogurt.
Po upieczeniu przestudzoną dynię rozgniatamy widelcem lub praską do purée.
Dodajemy rozgniecioną widelcem fetę, jogurt, jajko i przyprawy, w tym kmin oraz ziarenka fenkułu, które rozcieram wcześniej w moździeżu.
Arkusze ciasta filo kroimy na długie paski. Na każdym pasku układamy po łyżce farszu i zawijamy cygara. Ciasto filo smarujemy miękkim masłem, żeby cygaro ładnie się zakleiło. Lepiej nie przesadzać z farszem, bo cygara mogą potem pękać w piekarniku.
Ułożone na blaszce cygara delikatnie smarujemy masłem. Możemy je posypać kminkiem lub fenkułem. Wkładamy do piekarnika na jakieś pół godziny w temperaturze 170 st., aż się ładnie przyrumienią.
Cygara podajemy przestudzone. Świetna przekąska na imprezę na stojąco. Dają się też zabrać do pracy w pudełeczku i można poczęstować nimi kolegów z biura, jak to zazwyczaj robi mój znajomy Grek.
Polecam.
Agnieszka!!! Nawet nie pisnelas ze wrocilas do bloga!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu 'fingerowe' receptury z ciastem flo ibarrrdzo zaluje, ze nie moge ich teraz spozywac :( A dynia z feta wspolgra swietnie, to fakt :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I czekam na wiecej podczas Festiwalu ;)
muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńA czy wersja na słodko też będzie ? Jak miło cię ponownie czytać ;)
OdpowiedzUsuńPreczytałam 3 razy, żeby wszsytko w głowce zakodować.
OdpowiedzUsuńBardzo podba mi sie ten przepis. Z pewnością wypróbuję. Lubię takie wynlazki :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo ciekawy pomysł :) chętnie skorzystamy z przepisu :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDynia zdrowo i smacznie. Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuń