niedziela, 3 listopada 2013

Galettes bretonnes - bretońskie naleśniki na niedzielę

Dzisiaj myślami jestem w Bretanii - może dlatego, że mamy typową bretońską pogodę, wieje i pada - i smażę tradycyjne bretońskie naleśniki z mąki gryczanej, galettes bretonnes. Przepis jest dziecinnie prosty: 300 g mąki gryczanej, 2 jajka, 10 g soli, 75 cl wody. Ciasto powinno odczekać godzinę w lodówce przed smażeniem.



Już kiedyś o nich pisałam, ale teraz mam jeszcze prostszy przepis.
Usmażcie i posłuchajcie A Rainmaker, francuskiej dobrze zapowiadającej się grupy. Piosenka w sam raz na dzisiejszy bury poranek.





3 komentarze:

  1. Jadłam te naleśniki w słynnej sieciówce w Barcelonie - pyszne :) Zakupiłam już mąkę gryczaną - pozostaje zrobić naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zaopatrzyć się w mąkę gryczaną:-)

    OdpowiedzUsuń