wtorek, 27 maja 2014
Wytrawny cake Rachel Khoo
Nie przepadam za Rachel Khoo (nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z naszą najmłodszą jurorką z programu Master Chef). Za to jej wytrawny cake wybitnie przypadł mi do gustu. Piekę go ostatnio dosyć często, bo świetnie się sprawdza zarówno na pikniku, na drugie śniadanie do pracy jak i w roli zakąski do aperitifowych bąbelków. No i jest bardzo prosty do zrobienia.
Wytrawny cake ze śliwkami, kozim serem i pistacjami
250 g mąki
torebka drożdży (+/- 10 g)
4 jajka
15 cl oliwy
10 cl mleka
50 g greckiego jogurtu
płaska łyżeczka soli
120-150 g świeżego koziego sera
80 g grubo posiekanych pistacji
100 g suszonych śliwek
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Formę na cake wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka należy roztrzepać, połączyć z oliwą, mlekiem i jogurtem. Dodać sól.
Partiami dodać mąkę i drożdże i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na samym końcu dodać posiekane pistacje i śliwki oraz rozkruszony kozi ser i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Cake jest gotowy, kiedy po nakłuciu końcówka ostrego noża wychodzi sucha.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj mi też przypadło do gustu:-)
OdpowiedzUsuńPewnie bym i tak coś poplątała i wyszedłby mi zakalec, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa drozdzach nie musi rosnac?
OdpowiedzUsuńNo nie musi Ola.
Usuńczy używałaś solonych pistacji?
OdpowiedzUsuńMaria, pistacje mogą być solone. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłaś na suchych drożdżach? A takich w kostce to ile trzeba? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsuper tu u Ciebie ):)
OdpowiedzUsuńDroga Autorko smacznie wyglądającego przepisu - upewniam się , czy na pewno drożdze??? w podobnych przepisach jest proszek do pieczenia, którego nie toleruję, więc ucieszyła mnie ta alternatywa. Musi się udac z waznej okazji, dlatego upewniam się. Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńTak, na pewno chodzi o drozdze !
Usuńpozdrawiam
W oryginale jest proszek do pieczenia
UsuńSuper przepis, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńwww.classy-chef.blogspot.com
brakuje mi twoich przepisów:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysl :) przepis skopiowalam, wyprobuje w najblizszej przyszlosci :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, na wytrawnie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBest article on this topic. I love your way of writing, so please post some more articles on this topic or related to this topic. Thank you for sharing such a golden information will be your regular visitor. Feel free to visit my website; 카지노사이트링크
OdpowiedzUsuńI should say only that its awesome! The blog is informational and always produce amazing things. Feel free to visit my website; 바카라사이트닷컴
OdpowiedzUsuńI surprised with the research you made to create this actual post incredible.
OdpowiedzUsuńFantastic job! 바카라사이트
I got a lot of good information in this article. Belgium is a country with a rich comic book tradition and culture. Love to share this one. Now it's time to avail water bottle for more information.
OdpowiedzUsuń