wtorek, 27 maja 2014

Wytrawny cake Rachel Khoo


Nie przepadam za Rachel Khoo (nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z naszą najmłodszą jurorką z programu Master Chef). Za to jej wytrawny cake wybitnie przypadł mi do gustu. Piekę go ostatnio dosyć często, bo świetnie się sprawdza zarówno na pikniku, na drugie śniadanie do pracy jak i w roli zakąski do aperitifowych bąbelków. No i jest bardzo prosty do zrobienia. 





Wytrawny cake ze
śliwkami, kozim serem i pistacjami
 
250 g mąki
torebka drożdży (+/- 10 g)
4 jajka
15 cl oliwy
10 cl mleka
50 g greckiego jogurtu
płaska łyżeczka soli
120-150 g świeżego koziego sera
80 g grubo posiekanych pistacji
100 g suszonych śliwek 


Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Formę na cake wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka należy roztrzepać, połączyć z oliw
ą, mlekiem i jogurtem. Dodać sól.

Partiami dodać mąkę i drożdże i dokładnie wymieszać na gładką masę. 

Na samym końcu dodać posiekane pistacje i śliwki oraz rozkruszony kozi ser i bardzo delikatnie wymieszać. 

 



Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Cake jest gotowy, kiedy po nakłuciu końcówka ostrego noża wychodzi sucha. 

20 komentarzy:

  1. Oj mi też przypadło do gustu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie bym i tak coś poplątała i wyszedłby mi zakalec, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na drozdzach nie musi rosnac?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy używałaś solonych pistacji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Maria, pistacje mogą być solone. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłaś na suchych drożdżach? A takich w kostce to ile trzeba? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Droga Autorko smacznie wyglądającego przepisu - upewniam się , czy na pewno drożdze??? w podobnych przepisach jest proszek do pieczenia, którego nie toleruję, więc ucieszyła mnie ta alternatywa. Musi się udac z waznej okazji, dlatego upewniam się. Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. belgia od kuchni27.10.2014, 15:35

      Tak, na pewno chodzi o drozdze !
      pozdrawiam

      Usuń
    2. W oryginale jest proszek do pieczenia

      Usuń
  8. Super przepis, muszę wypróbować!
    www.classy-chef.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. brakuje mi twoich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobry pomysl :) przepis skopiowalam, wyprobuje w najblizszej przyszlosci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, na wytrawnie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Best article on this topic. I love your way of writing, so please post some more articles on this topic or related to this topic. Thank you for sharing such a golden information will be your regular visitor. Feel free to visit my website; 카지노사이트링크

    OdpowiedzUsuń
  13. I should say only that its awesome! The blog is informational and always produce amazing things. Feel free to visit my website; 바카라사이트닷컴

    OdpowiedzUsuń
  14. I surprised with the research you made to create this actual post incredible.
    Fantastic job! 바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  15. I got a lot of good information in this article. Belgium is a country with a rich comic book tradition and culture. Love to share this one. Now it's time to avail water bottle for more information.

    OdpowiedzUsuń