- Vous avez raison: la betterave, ça donne du pep's! - oświadczył pan na rynku, kiedy poprosiłam o buraki. Idzie zimno i potrzeba nam i witamin, i dodatkowej energii, i intensywnych kolorów na talerzu. Dlatego dzisiaj sposób na buraka. Mam nadzieję, że się skusicie ;))
Odwrócone tarteletki z burakami
3-4 raczej mniejsze buraczki
płat ciasta francuskiego
trochę masła
sól i pieprz
5-6 goździków
kilka łyżek octu balsamicznego
trochę ciemnego cukru
do dekoracji
100 ml śmietany kremówki
kawałek świeżego koziego lub owczego serka lub takiego do smarowania pieczywa
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli buraki są większe, pewnie będzie trwało to dłużej.
Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na rozgrzane masło plasterki buraków. Powinny się przyrumienić z każdej strony (o ile karnacja buraka pozwali wam dostrzec ślady przyrumienienia ;)) Plasterki buraków delikatnie solimy, przyprawiamy pieprzem i posypujemy roztartymi w moździerzu goździkami. Posypujemy cukrem i polewamy kilkoma łyżkami octu balsamicznego tak, by wszystkie plasterki się w nim skąpały i przeszły jego aromatem. Kiedy ocet odparuje, zdejmujemy buraki z ognia i układamy je w foremkach, jak byśmy robili tarte tatin. Jedna warstwa to za mało. Jeśli na patelni zostało wam trochę sosu po smażeniu, polewamy buraki tym sosem.
Z ciasta wycinamy pasujące do naszych foremek, ale o kilka milimetrów większe okręgi i przykrywamy nimi buraki. Brzegi ciasta należy starannie wcisnąć w foremki przy pomocy małego nożyka i do piekarnika.
Czekając aż wierzch tarteletek apetycznie się przyrumieni, możemy przygotować bitą śmietanę do dekoracji. Ubijamy kremówkę i kiedy poczujemy, że zaczyna tężeć, dodajemy pokruszony kozi lub owczy ser i dalej ubijamy, tak aby nie było w śmietanie grudek z sera. Przyprawiamy solą i pieprzem, i przed podaniem tarteletek dekorujemy je zgrabnie uformowaną łyżką śmietany.
Przepis pochodzi z magazynu Nest.
Polecam, pyszne zarówno ciepłe jak i po przestudzeniu.
Przetestowałam w tym przepisie kolorowe, pochodzące z Włoch buraczki Chioggia, ale nie ma się czym ekscytować: pomijając w tym wypadku ledwo dostrzegalny efekt wizualny, przegrały pod względami smakowymi z naszymi zwyczajnymi burakami.
Genialny przepis! Skorzystam na pewno bo mojemu mezowi-francuzowi i synkowi z burakami nie po drodze, do barszczu przekonac ich nie umiem, do gaspacho z burakow tez nie... wiec tarta! dziekuje!
OdpowiedzUsuńOj, ja bym sie skusila! Na Wyspach buraki tez mozna dostac glownie gotowane, za surowymi trzeba troche pochodzic. Ale dla takich tarteletek - warto!
OdpowiedzUsuńMnie na buraki nie trzeba namawiac. :) Mialam nawet zrobic cos z nich i koziego sera w niedziele na proszony obiad, ale goscie nieznani, a ser kozi jest kontrowersyjny, wiec pozostane przy bezpieczniejszych skladnikach.
OdpowiedzUsuńMoje lokalne delikatesy maja buraki swieze w ciaglej sprzedazy, ale sa dosc drogie. Raz sprobowalam ugotowanych, ktore sprzedaje wiekszosc sklepow - nie maja nawet podskoku do tych swiezych i przygotowanych w domu.
W mojej kuchni bez burakow ani rusz. :) Nie mialam natomiast do czynienia z zadna odmiana poza tradycyjnym czerwonym burakiem. :)
Ja bardzo cierpię bo u mnie w Utrechcie jest tylko jedno miejsce gdzie czasami można dostać buraka lub dwa! Oczywiście są to rosyjskie delikatesy a poza nimi buraków brak, wielka szkoda :(
OdpowiedzUsuńjakims cuden kilka tych wloskich uroslo w moim warzywniaku, ani smaku ani koloru... nie warto
OdpowiedzUsuńza to na takie tarteletki napewno sie skusimy w naszym burakowo buraczanym volderisku, szkoda, ze tesciowie nie lubia...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńzycie bez buraków ciezko sobie wyobrazic, to po dyni pozycja obowiązkowa u mnie:) a te twoje buraki + kremówka z serkiem kozim !!!
OdpowiedzUsuńwielkie dzieki za pomysły:)
pozdrawiam
Buy Bathroom Taps. Save 20-45% off Retail Prices, Call us 7 Days a Week. Complete selection of Bathroom Taps, Pullout Taps, Stainless Steel Taps and more.http://www.findtaps.co.uk/12-bathroom-taps
OdpowiedzUsuń