czwartek, 6 grudnia 2012

Marokańskie ciasto migdałowe

To ciasto okazało się na tyle niezwykłe w swoim smaku i na tyle proste i szybkie w wykonaniu, że nie mogłam się oprzeć i nie zaprezentować wam go tutaj. Do Nawal, naszej marokańskiej znajomej (Nawal od ośmiu już lat prowadzi blog La cuisine d'Omo Chakir) wybrałyśmy się ostatnio na nauki w przesiewaniu kuskusu. Robiłyśmy razem kuskus T'faya z kurczakiem z karmelizowaną cebulą i rodzynkami, a wróciłyśmy z przepisem na to ciasto. Jeśli znacie ciasteczka "cornes de gazelle" czyli różki gazeli z nadzieniem migdałowym, łatwo wam będzie wyobrazić sobie jego smak, bo to właściwie ta sama masa, którą nadziewa się różki, wzbogacona o jajka. Ciasto naprawdę robi się w 10 minut i gorąco polecam je zabieganym. W środku pozostaje przyjemnie wilgotne jakby zostało nasączone i po prostu rozpływa się w ustach. Stąd jego nazwa: fondant aux amandes

Z tego co mi wiadomo, jestem trzecią osobą, która upiekła to ciasto zaraz po spotkaniu, więc możecie sobie wyobrazić, jak musiało nam smakować.






Marokańskie ciasto migdałowe  

Fondant aux amandes
200 g drobno zmielonych migdałów 
160 g cukru 
100 g miękkiego masła 
4 jajka 
szczypta cynamonu 
2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy 
cukier puder do dekoracji

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 200°C. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło i na końcu zmielone migdały oraz cynamon i wod
ę pomarańczowej. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, najlepiej silikonowej, bo łatwo przywiera. Wsuwamy do piekarnika na 20 – 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Dekorujemy cukrem pudrem.

Zapomniałabym dodać, że ciasto fantastycznie smakuje ze szklanką mleka, które w Maroku aromatyzuje się wodą z kwiatu pomarańczy.
A gdyby Mikołaj nie wiedział jeszcze, co mi przynieść w tym roku...


13 komentarzy:

  1. ciasto prezentuje się niezwykle, piękny talerz:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale aromatyczne! A czym mogę zastąpić wodę z kwiatu pomarańczy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodą z kwiatu pomaranczy aromatyzuje sie wiekszosc orientalnych wypiekow. Poprobowalabym z woda rozaną, jesli taką masz, a jesli nie, to moze z jakimis aromatami w olejku, moze z migdalowym?

      Usuń
  3. uwielbiam migdalowe ciasta bez maki i ta ich wilgotnosc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niewątpliwie ciasto pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, ciasto jest swietne, wlasnie sie piecze, juz trzecie w tym tygodniu - imprezy przedswiateczne:)

    Pierwsze robilam z zapachem migdalowym zamiast wody z kwiatu pomaranczy, ktora mi diabel ogonem nakryl. Jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne. Właśnie zjadłam spory kawałek jeszcze ciepłego:).
    Niestety nie miałam silikonowej formy i ciasto nie chce wyleźć z blachy;). Wybaczam mu

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło tak naturalnie piękne! Patrzę i podziwiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Juz pieklam kilka ciast z mielonymi migdalami i zawsze sa pyszne. A ja zbieram takie przepisy bez maki na Passover, bo czesc mojej rodziny to Zydzi, wiec zawsze ich zaskakuje jakims nowym przepisem:)
    Ach i tez sie rozgladam za tagine, koniecznie musze miec!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  10. I say many thanks for the info you provide to increase knowledge

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for sharing your favorite resources. I have two kids who will benefit from me having comprehension questions readily available.
    obat menggugurkan kandungan
    obat telat datang bulan

    OdpowiedzUsuń
  12. This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.!

    OdpowiedzUsuń