piątek, 3 stycznia 2014

Policzki wołowe duszone w piwie z imbirem i marchewką


Witajcie w 2014, który to otworzyliśmy długo duszoną (jak na Belgię przystało w piwie) wołowiną z marchewką i imbirem, a konkretnie były to rozpływające się w ustach policzki wołowe. 

Mięso z policzków jest bardzo delikatne i tak miękkie, że można je jeść samym widelcem lub łyżką bez pomocy noża. Zalicza się je do podrobów i nie jest drogie. U mojego rzeźnika niestety wyłącznie na zamówienie.   

Wszystkie przepisy, jakie przejrzałam, mówiły o duszeniu w czerwonym winie. Ale po świętach wino wyszło, znalazła się za to puszka zwykłego jasnego piwa i okazało się, że nie był to głupi pomysł.





Policzki wołowe duszone w piwie z imbirem i marchewką

dla 4-5 osób :
1 kg policzków wołowych
puszka piwa
5-6 marchewek
1 duża cebula
2centymetrowy kawałek imbiru
kandyzowany imbir w zalewie
trochę maki do oprószenia mięsa
sól i pieprz
bouquet garni czyli zawinięte w liść pora gałązka selera, tymianku i listek laurowy

Mięso osuszyć i oczyścić z niewielkich błon. Posolić i oprószyć delikatnie mąką. Podsmażyć z każdej strony na tłuszczu (ja to zrobiłam na oleju i łyżce masła). W rondlu obok zeszklić pokrojoną cebula i pokrojoną marchewkę. Warzywa dodać do mięsa i zalać piwem. Dodać kilka łyżek zalewy z kandyzowanego imbiru, zioła oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Dusić około 2 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy w rondlu jest wystarczająco płynu i czy mięso nie przypala się na spodzie. W razie potrzeby dolać trochę piwa. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podkręcić smak dolewając zalewy z kandyzowanego imbiru.





W zamrażalniku mam jeszcze kilogram policzków wieprzowych i już rozmyślam nad tym, jak je przygotować. 

Mam nadzieje, że 2014 będzie równie smaczny, jeśli nie smaczniejszy, niż poprzednie lata w belgii od kuchni. W każdym bądź razie serdecznie was tutaj zapraszam i obiecuję pisywać częściej.   


6 komentarzy:

  1. Mniam, wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
    Śnieżka

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy takie policzki nadają się, żeby zrobić beef bourgignon?

    OdpowiedzUsuń
  3. No... prima sort! U nas policzki to nadal restauracyjne danie luksusowe, ale może mi się uda namówić na nie rodzinnego Kucharza...
    Dużo inspiracji w kolejnym roku blogowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. I have been reading out many of your articles and it’s clever stuff. I will make sure to bookmark your blog. 바카라

    OdpowiedzUsuń
  5. But wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the content material is really fantastic 사설토토

    OdpowiedzUsuń
  6. บริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เว็บได้มาตรฐาน อันดับ 1 แจ็คพอตสล็อตมากมาย เครดิต ฟรี 400 สมัครเล่น SLOT สล็อตออนไลน์ แจก แตก จริง !!!!!!!!!.

    OdpowiedzUsuń