Poniżej wyjątkowo lekka i sympatyczna sałatka ze świeżych pieczarek i karczocha. Pieczarki i karczochy zostały potalarkowane i wymieszane z listkami rukoli. Do tego sos winegretowy z dodatkiem soku z cytryny i czarnymi oliwkami.
Zróbcie koniecznie! ...no chyba, że wiecie, jak zdobyć grzyby ;))
Sałatka z pieczarek, karczochów i rukoli
na 4 osoby
1 lub 2 karczochy
garść pieczarek
2 garście rukoli
na sos:
4 łyżki oliwy
świeżo wyciśnięty sok z cytryny - 2-3 łyżki
sól i pieprz
kilka oliwek
Karczochy obieramy i wkładamy do miseczki z wodą i sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. (Jak obrać karczochy, możecie zobaczyć tutaj). Zamiast świeżych karczochów można użyć takich w zalewie ze słoika.
Przygotowujemy sos z podanych składników.
Pieczarki i obrane karczochy kroimy na cienkie talarki i mieszamy z rukolą. Przyprawiamy sosem i częstujemy gości, tak żeby pieczarki a tym bardziej karczochy nie zdążyły sczernieć.
A do lasu nawet jak nie ma grzybów, warto się wybrać! U mnie jest pięknie, czego i wam życzę – miłej niedzieli ;)
ej a u mnie jest pelno na targu grzybow ;) To chyba te ktore nie poszly na eksport do Belgii ;P /Kasia
OdpowiedzUsuńRobimy bardzo podobną sałatkę, tyle że zamiast deficytowych w RP karczochów, używamy parmezanu. Również polecamy
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasia S.
OdpowiedzUsuńOj tak, parmezan pasuje tutaj idealnie !
Brak prawdziwków na pewno nie umniejszył atrakcyjności Twojej potrawy:-)
OdpowiedzUsuńDech zapiera:)
OdpowiedzUsuńPytanie z innej beczki: Gdzie jest ten las ze zdjecia? Szukam prawdziwego sosonowego lasu ale na razie jestem skazana na Foret de Soignes :-/
OdpowiedzUsuńTo moj sekretny las, prawie rodzinny ;))
UsuńNie wiem, czy w Belgii sie taki znajdzie, jakos malo tutaj sosnowych lasow...
Mogę podesłać prawdziwków, bo wczoraj trochę ich znaleźliśmy, jakby co :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko, u nas też się zaczęły pojawiać: dzisiaj udusiłam trochę grzybow na kolację i zrobiłam zupę maslakową ;)) Jutro pewie kolejny wypad do lasu – miłej niedzieli !
Usuń