wtorek, 13 listopada 2012

Cykoria pieczona z jabłkami, daktylami i orzechami

Jesiennych występów cykorii w mojej kuchni ciąg dalszy: dzisiaj proponuję wam sałatkę z pieczoną cykorią, jabłkami, daktylami i orzechami. To wszystko razem powinno posiedzieć 20 minut w piekarniku, a na końcu dodać możemy dla kontrastu trochę zielonej sałaty, szczypiorku albo po prostu surowej cykorii. Bardzo smaczne i rozgrzewające, mimo iż to tylko sałatka.



Sałatka z cykorii pieczonej z jabłkami, daktylami i orzechami
2 jabłka 
3 cykorie 
50 g suszonych daktyli 
50 g orzechów laskowych 
2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy 
2 łyżki ostrej musztardy 
1 łyżeczka suszonego tymianku 
trochę zielonej sałaty, rukoli lub jedna dodatkowa cykoria 

na sos: 
2 łyżki octu winnego 
1 łyżeczka musztardy 
2 łyżki oleju z orzechów + 2 łyżki neutralnego oleju lub oliwy 
sól i pieprz



Piekarnik rozgrzewamy na 220°C. Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki bez obierania. Cykorie kroimy na ćwiartki, a jeśli to duże kolby, to nawet na ósemki. Jabłka i cykorie uk
ładamy w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z musztardą i tymiankiem. Jabłka i cykorie delikatnie solimy, przyprawiamy pieprzem i smarujemy miodem z musztardą. Posypujemy pokrojonymi daktylami. Wsuwamy do piekarnika na 20-25 minut.


W międzyczasie przygotowujemy sos i siekamy z grubsza orzeczy laskowe i szczypior. Myjemy sałatę lub kroimy cykorię. (Upieczona i surowa cykoria razem to bardzo ciekawy kontrast pod wzgledem tekstury i smaku.) 
Na talerzach ukladamy trochę sałaty, na niej upieczone, lekko przestudzone cykorie i jabłka. Posypujemy orzechami i posiekanym szczypiorem. Polewamy sosem.



8 komentarzy:

  1. Bardzo malownicza ta sałatka i ciekawy przepis – nie przyszłoby mi do głowy podać cykorię na ciepło w sałatce, w ogóle coś ciepłego w sałatce... na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na razie dalej tylko podziwiam cykorię, nie wiem kiedy się zdecyduję na jej zrobienie. Twoja prezentuje się wspaniale:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie pieczoną cykorię! Ciekawy przepis, koniecznie muszę zapamiętać, bo i dla mnie jesień to duzo cykoriowych potraw :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam sie z tym,ze sałatka jest malownicza... Malownicze jest połaczenie składników. Tylko ktoś, kto mieszka u belgijskiego źródła cykorii mógł wpaść na tak pyszną recepturę! :-):-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    otrzymujesz ode mnie nominację do "Liebster Blog"! Miłej zabawy

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, wyglada bardzo apetycznie, a mam wszystkie skladniki wiec jutro sie za nia zabieram!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja dzisiejsza kolacja :) pycha! Tylko na przyszlosc zredukuje ilosc miodu, z daktylami mi za slodko bylo.

    OdpowiedzUsuń