Sałatka z cykorii pieczonej z jabłkami, daktylami i orzechami
2 jabłka
3 cykorie
50 g suszonych daktyli
50 g orzechów laskowych
2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka suszonego tymianku
trochę zielonej sałaty, rukoli lub jedna dodatkowa cykoria
na sos:
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju z orzechów + 2 łyżki neutralnego oleju lub oliwy
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy na 220°C. Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki bez obierania. Cykorie kroimy na ćwiartki, a jeśli to duże kolby, to nawet na ósemki. Jabłka i cykorie układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z musztardą i tymiankiem. Jabłka i cykorie delikatnie solimy, przyprawiamy pieprzem i smarujemy miodem z musztardą. Posypujemy pokrojonymi daktylami. Wsuwamy do piekarnika na 20-25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos i siekamy z grubsza orzeczy laskowe i szczypior. Myjemy sałatę lub kroimy cykorię. (Upieczona i surowa cykoria razem to bardzo ciekawy kontrast pod wzgledem tekstury i smaku.)
Na talerzach ukladamy trochę sałaty, na niej upieczone, lekko przestudzone cykorie i jabłka. Posypujemy orzechami i posiekanym szczypiorem. Polewamy sosem.
Bardzo malownicza ta sałatka i ciekawy przepis – nie przyszłoby mi do głowy podać cykorię na ciepło w sałatce, w ogóle coś ciepłego w sałatce... na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuńJa na razie dalej tylko podziwiam cykorię, nie wiem kiedy się zdecyduję na jej zrobienie. Twoja prezentuje się wspaniale:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie pieczoną cykorię! Ciekawy przepis, koniecznie muszę zapamiętać, bo i dla mnie jesień to duzo cykoriowych potraw :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńZgadzam sie z tym,ze sałatka jest malownicza... Malownicze jest połaczenie składników. Tylko ktoś, kto mieszka u belgijskiego źródła cykorii mógł wpaść na tak pyszną recepturę! :-):-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńotrzymujesz ode mnie nominację do "Liebster Blog"! Miłej zabawy
Quchniomania, dziekuje za wyroznienie ;))
UsuńMmmm, wyglada bardzo apetycznie, a mam wszystkie skladniki wiec jutro sie za nia zabieram!
OdpowiedzUsuńMoja dzisiejsza kolacja :) pycha! Tylko na przyszlosc zredukuje ilosc miodu, z daktylami mi za slodko bylo.
OdpowiedzUsuń