poniedziałek, 19 listopada 2012

Wytrawna babka z cykorią i orzechami

Ta babka to propozycja dla tych, którzy z cykorią jeszcze nie do końca się polubili. Choć nie karmelizujemy jej i nie mordujemy jej wybitnie goryczkowego smaku, to w obecności orzechów i gruyera cykoria zdecydowanie łagodnieje. Po upieczeniu babka w środku pozostaje przyjemnie wilgotna, trochę jak wypełnienie do quiche, podczas gdy na zewnątrz powstaje złocista skorupka. Można ją zjeść na ciepło na kolację - wtedy piekę ją w mini foremkach tak, żeby każdy miał swoją porcję - z dobrze doprawioną sałatą, albo na zimno pokrojoną w kostkę jak zakąskę do aperitivu. W naszym domu resztki trafiają do kanapki. Słowem nic się nie marnuje.





Babka z cykorią i orzechami

Cake aux chicons et noisettes

4 duże cykorie lub 5-6 mniejszych 

130 g mąki 
torebka drożdży w proszku (8 g) 
130 g miękkiego masła 
4 jajka 
80 g świeżo startego sera, najlepiej gruyera 
2 łyżeczki musztardy 
40 g posiekanych laskowych orzechów 
sól i pieprz


 

Cykorie podzielić na ćwiartki, a potem grubo posiekać. Rozgrzać trochę oleju lub masła w rondelku i wrzucić posiekane cykorie. Delikatnie posolić, przyprawić pieprzem i mieszając od czasu do czasu poddusić na umiarkowanym ogniu. Zdjąć z ognia, kiedy cykoria będzie miękka.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać porządną szczyptę soli. Wbić jajka, dodać miękkie masło i musztardę i dokładnie wyrobić do gładkiej konsystencji. Na końcu dodać posiekane orzechy, przestudzoną cykorię i tarty ser. Wymieszać i od razu wyłożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut. Podawać pokrojone w kostkę do apéritifu lub na kolację z zieloną, ostro przyprawioną sałatą. 





8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie wytrawne wypieki, babkę z orzechami jadłam, z cykorią jeszcze nie, więc przepis zapisuję na listę "do zrobienia"
    Pozdrawiam
    Monika
    P.S. Zdjęcia jak zwykle piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam droga belgio ! miałam kiedyś fazę na wytrawne cakes, dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno, dawno temu przebojem forum kuchnia był przepis Kikkery na wytrawny keks. Teraz ty dajesz następny przebój: cykoria i orzechy brzmią świetnie, a w wersji keksu to już odlot na maksa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech to juz chyba nie te czasy na forum ... ;))

      Usuń
  4. u ciebie jak zwykle nowości!
    Czytam przepis i się zastanawiam, czy faktycznie potrzeba aż 8 gr drożdży dla tych proporcji ?

    Chętnie bym wypróbowała przepis, bo cykoria wrogim mi nie jest :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas właśnie wczoraj była pieczona cykoria z jabłkami. Do tego usmażyłam wątróbkę i muszę powiedzieć, że to połączenie wypadło genialnie, a tu proszę kolejny przepis na zachętę, żeby znowu zrobić cykorię – chyba zaczynam się uzależniać ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zabawne, bo u nas też wczoraj była wątróbka. A jaka? Cielęca też może?

      Usuń
  6. Przyszlam tutaj od Demona;) Troche sie wstepnie porozgladalam i juz wiem, ze bede wracac:)
    Juz sobie linkuje Twoj blog na moim z przepisami. Pysznie tu u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń