Jak to w weekend, należy sobie trochę podogadzać, dlatego dzisiaj coś szybkiego i cudownie rozgrzewającego na ten pochmurny dzień: plasterki kaki z patelni na ciepło w korzennym sosie. I okazja, żeby się podłączyć pod akcję Ptasi z Coś niecoś. Przepis pochodzi z tutejszej Elle.
Korzenne kaki z patelni
Kaki doré aux épices
na 4 osoby
3 owoce kaki
trochę masła
4 łyżki miodu lub syropu z agawy
pół cytryny
szczypta czarnego pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
Umyć owoce i dokładnie osuszyć. Pokroić na grube plastry, usuwając ogonek. Rozgrzać masło na patelni i ułożyć pokrojone owoce.
Smażyć z każdej strony po 2 minuty, aż owoce będą miękkie, tak żeby można było je nakłuć widelcem bez oporu. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
Przygotować sos. Wlać miód lub syrop z agawy na patelnię i zaraz dodać wyciśnięty sok z cytryny. Porządnie wymieszać, dodać porządną szczyptę cynamonu, pieprzu i papryki. Sos powinien być korzenny i wyraźnie kwaskowaty. Lekko zredukować sos do syropistej konsystencji i polać nim owoce na talerzach.
Można podać z francuskimi tostami na śniadanie, do naleśników, albo z lodami na deser.
Zapisałam sobie przepis, przyda się jak znowu uda mi się dorwać kaki.
OdpowiedzUsuńO, fajne, lubię takie owoce na śniadanie :). Musiałam co prawda najpierw skupić się, czy kaki to to, co myślę, ale zdjęcia potwierdziły przypuszczenia (bo jadłam chyba tylko raz w życiu ;). Dziękuję za udział w Korzennym!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, zastanawialam sie wlasnie do czego moglabym uzyc owoce kaki.
OdpowiedzUsuńPS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam i zycze miej zabawy!
no cóż, wygląda apetycznie ale ten talerz!!! boski :D
OdpowiedzUsuńWyobraz sobie ze wczoraj z moja kol Aga z Italii rozmawialam o kaki ( do tej pory nie wiedzialam ze istnieje cos takiego jak kaki:-0, przepis n'a pewno sprawdze. Buziaki dta
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńbardzo lubię Twojego klimatycznego bloga i wytypowałam go do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie to serdecznie zapraszam:)
http://jatugotuje.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-my-tez-dostalismy.html
wspaniały przepis! do tej pory kaki jadłam wyłącznie surowe, ale wydawało mi się często dość mdłe w smaku, dzięki tym korzennym przyprawom nabierze charakteru! dziękuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
I like the articles you post
OdpowiedzUsuńPerkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
OdpowiedzUsuńJika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)