Werynki z gruszką i pianką z roqueforta
proporcje dla 4 osób
3 gruszki
kawałek sera roqueforta, tak mniej więcej 80-100 g
150 ml kremówki
sól i świeżo mielony pieprz
mieszanka pięciu przypraw
łyżka miodu
łyżka masła
pół szklanki białego wytrawnego wina
kilka kropel soku z cytryny
Śmietanę wraz z miską i trzepaczką wstawiamy na chwilę do zamrażarnika – schłodzona będzie się lepiej ubijała.
Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy trochę masła i wrzucamy gruszki. Przez chwilę smażymy, stale mieszając. Przyprawiamy delikatnie solą i mieszanką pięciu przypraw (czyli pieprz seczuański, anyż, goździki, cynamon i nasiona kopru włoskiego). Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i zalewamy winem. Czekamy, aż wino odparuje, a gruszki delikatnie się uduszą. Chociaż uduszą jest pojęciem względnym, my lubimy, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zanim zdejmiemy gruszki z ognia, próbujemy i jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawiamy sokiem z cytryny. Gruszki powinny być jednocześnie słodkie, lekko korzenne i kwaskowate.
Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę energicznie ubijamy. Kiedy poczujemy, że zaczyna gęstnieć, dodajemy pokruszony roquefort oraz trochę świeżo mielonego pieprzu. Ubijamy na sztywno. Ser nada smaku śmietanie i może pozostać w drobnych kawałkach, nie musimy go ubijać na zupełnie gładką masę.
Na dnie miseczek układamy trochę gruszek, które dekorujemy śmietaną – ważne, żeby nie przesadzić ze śmietaną i podać werynki dobrze schłodzone (co najmniej 3-4 godziny w lodówce!).
Ja powiem: swietny pomysl:) Uwielbiam to polaczenie smakow i zapewne w Twojej "piankowej" wersji jest rowniez pyszne.
OdpowiedzUsuńPasowałyby mi na walentynkową romantyczną kolację, a pewnie były na dzień kobiet ...?
OdpowiedzUsuńUrodziny siostry ;))
UsuńN'a pewno zrobie . Co do 5 przypraw mozesz podac marke i jak to jest po francusku ? Kremowka to 40% ? bisous dta
OdpowiedzUsuńSuper werynka. Wszystim smakowala nawet tym co nie lubia roqueforta Dta
OdpowiedzUsuńjaka nazwa super, no i to połączenie smaków mniami !:D
OdpowiedzUsuń