czwartek, 5 kwietnia 2012

Sałatka z cykorii, klementynek i suszonych owoców

Jeśli ktoś śledzi blog, to pewnie zauważył: mam fazę na sałatki ;))
Będzie więc wiosennie, chrupiąco choć zupełnie nie świątecznie... Bo aż się wstydzę: ani pasztetu ani mazurka nie upiekłam na święta, a tu goście lada dzień przyjeżdżają. Wstawiłam za to kawałek cielęciny na vitello tonato, będzie jagnięcina i karczochy, a zamiast rzeżuchy na oknie, wysiałam dynie i cukinie. Będziemy je teraz obserwować siedząc przy oknie w kuchni i czekając na cieplejsze noce. Wiosennych, radosnych i napawających optymizmem świąt wielkanocnych wam wszystkim życzę!


Sałatka z cykorii, klementynek i suszonych owoców

(proporcje na 4 osoby lub 10 łódeczek z liści cykorii)


2 cykorie
3 suszone morele

2 suszone figi
4 łyżki orzeszków pistacjowych
1 klementynka
2 łyżki jasnego winnego octu na przykład cydrowego lub z białego wina
2 łyżki oliwy
mały kawałek roqueforta
 

na sos vinaigrette: 
4 łyżki oliwy 
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
2 łyżki jasnego winnego octu na przykład cydrowego
2 łyżki miodu
sól i pieprz


 

Morele i figi pokroić w kostkę. 2 łyżki octu wymieszać z oliwą i zalać pokrojone owoce. Odstawić na pół godziny.
Orzeszki pistacjowe posiekać lub zmiksować w mikserze. Klementynkę obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. 

Cykorie opłukać, osuszyć na ściereczce i odłamać 10 ładniejszych brzegowych liści. Resztę cykorii poszatkować.

Z podanych składników przygotować sos vinaigrette.
 

Połączyć morele, figi, kawałki klementyki, poszatkowaną cykorię i orzeszki pistacjowe, zalać sosem i delikatnie wymieszać. 

 

Wypełnić sałatką liście cykorii. Na samym końcu udekorować pokruszonym roquefortem i kawałkami orzeszków pistacjowych. 

Na żadną wielkanocną akcję durszlakową niestety się nie łapię, ale ten przepis dodaję do akcji Szymona Bakalie w kuchni.




10 komentarzy:

  1. To musi być bardzo ciekawa kombinacja struktur - mięsiste suszone owoce, chrupiąca cykoria, soczysta klementynka i twarde pistacje - super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, do tego słodkie i kwaśne smaki, w rezultacie coś bardzo orzezwiającego. Pozdrawiam i pędzę na rynek na zakupy ;))

      Usuń
  2. Pysznie skomponowana sałatka i bardzo ładnie podana!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jà bardzo dziekuje za werynki, salatki i inné przystawki. N'a pewno skorzystam z tego przepisu. Udannych swiat Dta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
    Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dużo tu ostatnio Dorot ;)) Również je serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  5. Chyba czas na życzenia:) wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń