wtorek, 3 lipca 2012
Prosta sałatka z bakłażanów
Nie wiem, czy można sobie wyobrazić prostszą sałatkę na te upały...
Przepis od mojej koleżanki Mariny.
2 bakłażany kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na bok. Po 30 minutach odsączamy sok, który puszczą. Partiami przesmażamy je na oliwie. Z 3 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, 1 rozgniecionego ząbka czosnku, i drobno posiekanej pietruszki przygotowujemy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z bakłażanem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mase pysznych przepisow....nie mialam chwili by zerkac co tutaj dobrego i smacznego slychac a tu tyle nowosci.....fajnie....jak wroce z wakacji to bede gotowac.....
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! Wiadomo, że każdy bloger jest na nie łasy ;))
UsuńŚwietna sałatka!
OdpowiedzUsuńBaklazany moge zawsze, wszedzie i w kazdej chyba postaci! Ostatnio (monotematycznie ;)) byly tez z bobem, ale Twoja wersja z balsamico brzmi idealnie :)
OdpowiedzUsuńBea, ja rowniez ! z kolei z bobem to ostroznie, juz nie te lata - troche ciezkostrawny dla mnie ;((
UsuńTo dla mnie pewnie niedlugo tez ;) Choc faktycznie staram sie nie jadac go 3 razy dziennie, ale porcja co 2-3 dni jest ok ;)
UsuńPS. Czy ogladasz dzisiejszy 'dzieciecy' odcinek?
Tak, mam wlaczone ;)) ale uwage podzielna. Chyba jest lepiej niz za pierwszym razem. A ty co sadzisz ?
UsuńJa poprzednim razem widzialam tylko final :D Ogladalam przez kilka / kilkanascie minut wczoraj, bylo nawet calkiem niezle. Ale chyba bede sledzic dopiero te odcinki juz bardziej 'zaawansowane' ;)
UsuńPS. Baklazany zakupione, salatka bedzie w weekend :)
Brzmi smakowicie, pewnie chetnie wyprobowalabym .. gdyby nie ten upal... Wypelniam brzuszek wyłacznie woda sodowa z sokiem z czarnego bzu i lodem ;)
OdpowiedzUsuńJutro bedzie kolejna juz degustacja! Moze tym razem uda mi sie uwiecznic salatke na zdjeciu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wpisana! - http://www.beawkuchni.com/2012/08/salatka-baklazanowa.html
OdpowiedzUsuńRaz jeszcze dziekuje za pomysl :*
Zrobilam wreszcie, z malymi podyfikacjami Bei. Bardzo smaczna, nawet nielubiace baklazanow dziecko zjadlo, przekonane ze to grzyby ;-D
OdpowiedzUsuń