sobota, 5 lutego 2011

Dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Zabrałam się niedawno za segregowanie i porządki na blogu i przy okazji zdałam sprawę, jak mało dań rybnych jest wśród zgromadzonych dotąd przepisów! Są owszem małże, przegrzebki, było trochę krewetek ale ryb prawie wcale. Dlatego dzisiaj prosty i szybki przepis na dorsza. W sobotę nie mamy zbyt wiele czasu, bo to dzień zakupów i załatwiania różnych rzeczy, których nie da się zrobić w ciągu tygodnia po pracy, dlatego obiad musi być szybki i prosty. Mam nadzieję, że dzięki temu przypadnie wam do gustu. Przepis pochodzi z magazynu Saveurs.

 
Dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

dla 4 osób

4 kawałki dorsza (może też być karmazyn)

4 gałązki drobnych pomidorów
4 łyżki oliwy
4 + 2 łyżki syropu z agawy
sól i pieprz
cynamon, cukier puder
trochę masła

 

 
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni. Opłukane gałązki pomidorów układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy je dwoma łyżkami oliwy, dwoma łyżkami syropu z agawy, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, i na koniec przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wsuwamy do piekarnika na 25 minut.

W międzyczasie możemy nakryć stół i zająć się rybą. Rozgrzawamy resztę oliwy na patelni i układamy na niej kawałki ryby. Smażymy po dwie minuty z każdej strony i delikatnie solimy. Zdejmujemy z patelni, wyrzucamy nadmiar tłuszczu, a rybę układamy z powrotem na patelni. Dodajemy 4 łyżki syropu z agawy, który powinien bardzo delikatnie się zkarmelizowac. Zkarmelizowany syrop posłuży nam za sos, dlatego rozprowadzamy go bardzo zimnym masłem z lodówki, możemy go też rozrzedzić odrobiną wody.

Na każdym talerzu układamy po porcji ryby, gałązce upieczonych pomidorów i polewamy tak przygotowanym sosem. Na samym końcu doprawiamy rybę świeżo mielonym pieprzem z młynka. 


Smacznego i miłego weekendu !
 



 

18 komentarzy:

  1. bardzo ładne zdjęcia.Lubimy ryby,a Twoja propozycja podania dorsza jest znakomita.Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Belgio, ta Twoja rybka...
    ależ piękna i kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam dorsza, bardzo podoba mi się ta wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobilas mi smaku na taka rybke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię do Ciebie zaglądać. Dorsz wyglada wspaniale, na pewno wyprobuje.

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  6. I u Ciebie ryba z gałązką pomidorów? Prawda, że piękne? Ale ten dorsz na słodko to już mnie zadziwił ;) - Rozumiem, że słodycz dodatkowo podkręca smak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypowiem sie entuzjastycznie: pycha, pycha, pycha!
    Lubie takie zestawienia smakow, oj, lubie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie jestem pewna, ale przepis intrygujący i zdjęcia świetne:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo słyszałam o rybie na słodko (jak choćby o królujących przed Świętami przepisach na staropolski sandacz w sosie piernikowym), póki co jakoś nie miałam okazji spróbować, ale może... połączenie na pewno ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. na słodko nigdy ryb nie jadałam. Zaciekawiłaś mnie. I to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Juz wiem jak zrobie nastepnego dorsza w piatek

    OdpowiedzUsuń
  12. An-no, z lososiem tez musza byc pyszne ;)
    Ciekawe moim zdaniem jest tutaj polaczenie kwaskowatych mimo wszystko pomidorow ze slodkim sosem. Robie tez czasami rybe z chorizo i slodkim sosem, bede musiala ja wam pokazac.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekne fotki.
    Juz czekam na przepis z chorizo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis.
    Szybko,
    prosto,
    i smacznie
    Do zrobienia

    Mamcia2synow pozdrawia.

    PS.Odbierz wiadomosc z gazetowego.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam dorsze. Taki prosty przepis na szybki obiad to coś dla mnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń
  17. Dorsz to moja ulubiona ryba, ale na słodko jeszcze nie jadłam ;) jak na razie grilluję dopóki pogoda pozwala, ostatnio - dorsz w cytrusach http://www.zgrilla.pl/dorsz-w-cytrusach/ Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń