Zabrałam się niedawno za segregowanie i porządki na blogu i przy okazji zdałam sprawę, jak mało dań rybnych jest wśród zgromadzonych dotąd przepisów! Są owszem małże, przegrzebki, było trochę krewetek ale ryb prawie wcale. Dlatego dzisiaj prosty i szybki przepis na dorsza. W sobotę nie mamy zbyt wiele czasu, bo to dzień zakupów i załatwiania różnych rzeczy, których nie da się zrobić w ciągu tygodnia po pracy, dlatego obiad musi być szybki i prosty. Mam nadzieję, że dzięki temu przypadnie wam do gustu. Przepis pochodzi z magazynu Saveurs.
Dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
dla 4 osób
4 kawałki dorsza (może też być karmazyn)
4 gałązki drobnych pomidorów
4 łyżki oliwy
4 + 2 łyżki syropu z agawy
sól i pieprz
cynamon, cukier puder
trochę masła
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni. Opłukane gałązki pomidorów układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy je dwoma łyżkami oliwy, dwoma łyżkami syropu z agawy, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, i na koniec przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wsuwamy do piekarnika na 25 minut.
W międzyczasie możemy nakryć stół i zająć się rybą. Rozgrzawamy resztę oliwy na patelni i układamy na niej kawałki ryby. Smażymy po dwie minuty z każdej strony i delikatnie solimy. Zdejmujemy z patelni, wyrzucamy nadmiar tłuszczu, a rybę układamy z powrotem na patelni. Dodajemy 4 łyżki syropu z agawy, który powinien bardzo delikatnie się zkarmelizowac. Zkarmelizowany syrop posłuży nam za sos, dlatego rozprowadzamy go bardzo zimnym masłem z lodówki, możemy go też rozrzedzić odrobiną wody.
Na każdym talerzu układamy po porcji ryby, gałązce upieczonych pomidorów i polewamy tak przygotowanym sosem. Na samym końcu doprawiamy rybę świeżo mielonym pieprzem z młynka.
Smacznego i miłego weekendu !
bardzo ładne zdjęcia.Lubimy ryby,a Twoja propozycja podania dorsza jest znakomita.Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńBelgio, ta Twoja rybka...
OdpowiedzUsuńależ piękna i kusząca!
uwielbiam dorsza, bardzo podoba mi się ta wersja :)
OdpowiedzUsuńnarobilas mi smaku na taka rybke:)
OdpowiedzUsuńLubię do Ciebie zaglądać. Dorsz wyglada wspaniale, na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńSylwia
I u Ciebie ryba z gałązką pomidorów? Prawda, że piękne? Ale ten dorsz na słodko to już mnie zadziwił ;) - Rozumiem, że słodycz dodatkowo podkręca smak?
OdpowiedzUsuńWypowiem sie entuzjastycznie: pycha, pycha, pycha!
OdpowiedzUsuńLubie takie zestawienia smakow, oj, lubie.
Pozdrawiam.
No nie jestem pewna, ale przepis intrygujący i zdjęcia świetne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dużo słyszałam o rybie na słodko (jak choćby o królujących przed Świętami przepisach na staropolski sandacz w sosie piernikowym), póki co jakoś nie miałam okazji spróbować, ale może... połączenie na pewno ciekawe:)
OdpowiedzUsuńna słodko nigdy ryb nie jadałam. Zaciekawiłaś mnie. I to bardzo :)
OdpowiedzUsuńJuz wiem jak zrobie nastepnego dorsza w piatek
OdpowiedzUsuńAn-no, z lososiem tez musza byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe moim zdaniem jest tutaj polaczenie kwaskowatych mimo wszystko pomidorow ze slodkim sosem. Robie tez czasami rybe z chorizo i slodkim sosem, bede musiala ja wam pokazac.
Piekne fotki.
OdpowiedzUsuńJuz czekam na przepis z chorizo.
Super przepis.
OdpowiedzUsuńSzybko,
prosto,
i smacznie
Do zrobienia
Mamcia2synow pozdrawia.
PS.Odbierz wiadomosc z gazetowego.
Uwielbiam dorsze. Taki prosty przepis na szybki obiad to coś dla mnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuńDorsz to moja ulubiona ryba, ale na słodko jeszcze nie jadłam ;) jak na razie grilluję dopóki pogoda pozwala, ostatnio - dorsz w cytrusach http://www.zgrilla.pl/dorsz-w-cytrusach/ Pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń