sobota, 12 czerwca 2010

Mundial w RPA czyli posmakuj Afryki

No i zaczęło się: przy dźwiękach Waka Waka rozpoczęliśmy Mundial 2010. A ponieważ po raz pierwszy impreza odbywa się na kontynencie afrykańskim i przy okazji sporo będzie się mówiło o Afryce i jej problemach, mam taką nadzieję, przyszło mi do głowy, że i moglibyśmy zainteresować się bliżej potrawami z czarnego lądu.




Dla mnie to kuchnia niesamowicie egzotyczna i ciekawa. Nowe smaki, nazwy, zapachy, przyprawy – tyle interesujących, nowych rzeczy do odkrycia. Dlatego zapraszam was do grzebania w gromadzonych przez lata przepisach, szperania w sieci, wypytywania znajomych i smakowania kuchni afrykańskiej! Umówmy się, że gotujemy od rozpoczęcia Mundialu do jego końca a więc przez prawie cały miesiąc. Da nam to wystarczająco dużo czasu, żeby znaleźć i zaopatrzyć się, jeśli zajdzie taka potrzeba, w mniej dostępne i znane składniki. Gorąco polecam lekturę strony Afryka.org, na której znajdziecie również przepisy. Przypomnę, że na mojej stronie był kiedyś kurczak Yassa z Senegalu, gdyby ktoś miał ochotę spróbować. Obiecuję po zakończeniu akcji przygotować zeszycik ze zgromadzonymi przepisami. Do akcji zapraszam również osoby, które nie posiadają swoich blogów kulinarnych a lubią dzielić się przepisami na przykład na Galerii Potraw Gazety czy na CinCin.  Proszę, podawajcie oryginalne nazwy potraw oraz kraj pochodzenia. W razie potrzeby jestem dostępna pod adresem miss_coco(małpa)gazeta.pl.



A oto gotowy kod html do skopiowania i wklejenia na własnej stronie www.





A dla tych, którzy jeszcze nie słyszeli WAKA WAKA:




11 komentarzy:

  1. Słabo znam kuchnię Afryki, więc nie będę się porywać na gotowanie. Jadłam afrykańskie specjały kilka razy w restauracji i chętnie bym spróbowała ich ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie porannego ptaszka! Miło mi, że zajrzałaś ;) Kurczak Yassa nie jest skomplikowany i bez problemu zdobędziesz wszystkie składniki - to na początek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie się przyłączę.Poszperam w przepisach.Nie wiem,czy będę mogła zdobyć składniki...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł :)
    Chochelka Grubsza

    OdpowiedzUsuń
  5. miss_coco, to ja zgłaszam moje bobotie w ramach akcji.
    Swoją drogą pretekst do odkrycia ciekawych i dla wielu zupełnie nowych smaków. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak już wcześniej zgłaszałam potwierdzam swój udział - banerek już wstawiony na blogu.
    Nie jestem fanką piłki nożnej, ale sam kontynent Afryki mnie zachwyca swoją przyrodą.
    A o kuchni nic nie wiem, więc będzie okazja się dowiedzieć.
    Dzięki za pomysł akcji...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe dlaczego akcja się nie pojawiła na durszlaku;(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja sie tez zglaszam. Pilka nozan malo mnie interesuje, ale kuchnia jak najbardziej. Mam 2 pytania. Pierwsze, to do kiedy trwa akcja, czy tylko podczas mundialu, czy dluzej? Wolalabym dluzej, zeby sie nie spieszyc a jesli tylko na czas mundialu to do kiedy bo nie wiem.
    Drugie, czy tylko kuchia RPA, czy cala Afryka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Eee cofam pytanie pierwsze. Slepota ze mnie. Dopiero przy wstawianiu banerka zobaczylam, ze jest termin podany. Miesiac OK.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciesze sie, ze sa chetni na afrykanskie smaki. Mozna powiedziec, ze przepis Lidki czyli bobotie prosto z RPA zainagurowalo akcje. Brawo Lidka!
    Thiessa, milo mi, ze tu zajrzalas. Tak wlasnie pomyslalam, ze akcja moglaby trwac tyle ile Mundial czyli do 11 lipca. Chyba miesiac to dosyc czasu. Co do zasiegu, to nie chcialabym akcji ograniczac tylko do RPA, ale fajnie byloby sie skoncentrowac na mniej znanej czesci czyli Poludniowa i Srodkowa, Zachodnia i Wschodnia, bo kuchnia Magrebu jest nam jednak blizsza, (czy tylko mi sie tak wydaje?) i w porownaniu z reszta kontynentu jakos bardziej obecna i znana w Europie. Chociaz wszystkie przepisy sa mile widziane i zostana nagrodzone okrzykami WAKA WAKA ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. O smakach Afryki wiem niewiele albo prawie nic. Ale pisze się!

    OdpowiedzUsuń