Zupa z bruskelek z tymiankiem i serem mimolette
Przepis pochodzi z książki La table d'Alain Coumont - Histoires et recettes
300 g kapustki
20 g masła
1 cebula
1 lub 2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
mały kawałeczek sera mimolette *
sól, szczypta gałki muszkatołowej i gałązka tymianku
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka. Brukselkę płuczemy i kroimy na ćwiartki. Kilka mniejszych kapustek możemy zachować w całości - przydadzą się do dekoracji. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, kapustkę i czosnek. Przez chwilę podsmażamy cały czas mieszając, żeby nie nie dopuścić do przyrumienienia brukselki. Najlepiej przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki oraz tymianek. Jeszcze przez chwilę dusimy a potem przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 1,5 litra wody. Solimy i zagotowujemy. Po 15 minutach sprawdzamy czy ziemniaki i brukselka się już ugotowały i jeśli tak, to odlawamy część warzyw oraz gałązkę tymianku, które przeznaczymy do dekoracji, a resztę miksujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą jeśli to konieczne. Rozlewamy do miseczek, posypujemy pokruszonym serem, dekorujemy kawałkami brukselek oraz świeżym tymiankiem.
* Dojrzały ser mimolette charakteryzuje się ziarnistym miąższem i zdecydowanie orzechowym smakiem. Można go zastąpić bardzo podobnym dojrzałym holenderskim edamem. Oba te sery mają głęboki pomarańczowobrązowy kolor i pięknie kontrastują z zieloną brukselką na talerzu. W ostateczności można zupę posypać parmezanem, ale to już nie będzie to samo.
aaa
właśnie zajadam się gorrącą gulaszową i już mam ochotę na następną zupkę. kocham brukselkę i mimolette!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, zupa jest pyszna.
OdpowiedzUsuńMoze i ja sie jeszcze kiedys 'przekonam' do brukselki? Bo jak na razie za nia nie przepadam niestety... Za to mimolette uwielbiam! A w CH wcale o nia nie jest latwo niestety.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
PS. Czy dostalas mojego maila ze skanami przepisow???
Karola, gulaszową też bym nie pogardziła, pewnie niedługo zrobię.
OdpowiedzUsuńA anomimowi połamancy w łóżku chyba powinni leżec?
Bea, my również nie jesteśmy wielkimi fanami brukselki, ale w tej zupie z ziemniaczkami brukselka nam akurat odpowiada.
Oups, dawno nie sprawdzałam poczty na gazecie, zaraz tam zajrzę.
Tam zaraz lezec:) Kto by dal rade? Nawet upichcilam dzisiaj rybe po tajsku. Dzieciaki sie tak objadaly, ze nie moglam wyjsc z podziwu... jak pieknie nauczylam dzieci jesc prawie wszystko.
OdpowiedzUsuńPozdr.
To ta ryba cię usprawiedliwia. A ja z myślą o tobie dzisiaj banany smażyłam. Na powno ci się spodobają.
OdpowiedzUsuń;)
Oooooj dawno nie jadłam brukselki. W sumie to już czas znowu ją zjeść w takiej zupie jak Twoja na przykład :-D
OdpowiedzUsuńchętnie bym wypróbowała taką zupkę, brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńkırşehir
OdpowiedzUsuńkırıkkale
manisa
tokat
urfa
BJC
Nijerya yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńNijer yurtdışı kargo
Nevise yurtdışı kargo
Nepal yurtdışı kargo
Namibya yurtdışı kargo
5U3HF
salt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
01TJ