środa, 30 czerwca 2010

Ciastka basbousa z Egiptu

Przeglądając jeden z ostatnich numerów Saveurs, natknęłam się na jak zwykle urzekający w tym magazynie fotoreportaż z Egiptu oraz przepis na ciastka zwane basbousa. Poszperałam trochę w Internecie i okazuje się, że są znane i popularne nie tylko w Afryce Północnej ale właściwie we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego, i pewnie nie jednej osobie przypomną wakacje spędzone kiedyś w Grecji albo Turcji. Podobnie jak większość słodkości w krajach arabskich ciastka nasączane są syropem i są dosyć klejące, ale przepis z Saveurs spodobał mi się, bo ciastka nie są wcale tak strasznie słodkie i mdlące. Pomyślałam sobie, że będzie to ciekawa propozycja deserowa w ramach naszej mundialowej akcji Smaki Afryki.

na blaszkę ciasta:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny lub semoliny
1 szklanka zmielonych drobno migdałów
1 szklanka mleka
¾ szklanki miękkiego masła
2 torebki drożdży w proszku (7 g)

na syrop:
pół szklanki soku z cytryny
kilka łyżek miodu lub syropu z agawy

Kaszę mannę, mąkę, migdały i drożdże w proszku wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i mleko, i wyrabiamy. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ciasto 45 minut. Z syropu lub miodu i soku z cytryny gotujemy syrop. Jeśli syrop jest za gęsty, możemy rozprowadzić go trochę wodą. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Gdy syrop wsiąknie kroimy ciasto w romby lub kwadraty i wyjmujemy z blaszki.


Według mnie fajnie smakuje, jeśli podamy je z lodami albo jeszcze lepiej jakimś owocowym lekko kwaskowatym sorbetem.


A propos mundialowej gorączki, czy wasi koledzy w pracy też prowadzą taką tablicę z wynikami?






13 komentarzy:

  1. Te ciastka jadłam w Egipcie, a jakże...Są niemiłosiernie słodkie! Podobnie jak w innych krajach...Podawane są na wielkich tacach i pływają dodatkowo w syropie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Ty, kusicielko ciasteczkowa ;-)
    Odkad wlosi dali ciala maz cos oslabl w zapale mundialowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Aga, ciastka piekne ale ten bukiet! i mieta w bukiecie? mieta chyba sam raz do herbatki do tych ciastek? takie orientalne klimaty u ciebie dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się to połączenie kaszki i migdałów. Biorę przepis i zapisuję na moją listę do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam przyjemność poznać ten przysmak w Turcji - ten syrop i ogólna słodkość i tak daje do wiwatu, mimo że do większości tureckich słodyczy i tak im daleko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kuchnię egipską, a ciasteczka świetnie się zapowiadają :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. migdałowo pysznie
    a mnie też ten bukiet kwiatów zachwycił

    OdpowiedzUsuń
  8. jedliśmy takie w Egipcie, strasznie słodkie, rzeczywiście jakiś sorbet albo grecki jogurt może to złamać.
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tę grafitową podkładkę pod talerz, widziałam ją już w kilku postach. Możesz napisać gdzie ją znalazłaś? Ania z Bru

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastka nie są tak niemiłosiernie słodkie, zauważcie w cieście nie ma w ogole cukru, a ilość cukru w syropie możecie same regulować i złamać ją, jak słusznie napisała Lidka, cytryną albo innym kwaskowatym smakiem/dodatkiem.
    Bukiet z ogrodu, dziękuję, a mięty tyle, że na herbatkę dla plutonu wojska starczy, zapraszam !
    Ania, podkładkę znalazłam w Casa ale mam ją już od pewnego czasu.
    Strasznie gorąco, gotuję ale nie chce mi się pisać, też tak macie ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj!
    Pytałaś na durszlaku, gdzie jest konkurs z herbatą. Tam mnie ciągle nie ma..., a u Ciebie nie widzę meila... więc odpowiadam tutaj: konkurs jest Lawendowym Domu od kuchni.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za podpowiedź Ewalejna, widziałam też, że na Pozytywnej kuchni też jest ten konkurs, więc się przymierzam. A tak w ogóle marzy mi się nowy blender Philipsa i widzę, że jest sporo okazji, żeby spróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. I will immediately snatch your rss as I can't find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me understand so that I could subscribe. Thanks.
    Feel free to visit my web page BJJ Camberley

    OdpowiedzUsuń