Wywodzące się z tradycyjnej kuchni francuskiej rillettes to rodzaj pysznego smarowidła do chleba, podobnego do naszego smalczyku. Mięso na rillettes konfituje się przez długie godziny do miękkości, aż zaczyna rozpadać się na kawałeczki a właściwie to na drobne niteczki czyli włókienka. Tradycyjne rillettes robi się z drobiu, najlepiej z kaczki albo gęsi, oraz z wieprzowiny.
Balzac uwielbiał rillettes z dziczyzny. Współczesna kuchnia francuska wprowadziła do menu rillettes z tłustszych ryb jak łosoś, tuńczyk czy pstrąg. Spotkać tez można rillettes z królika.
Dzisiaj mam dla was propozycję na zdecydowanie odchudzone rillettes z kurczaka. Można je zrobić z mięsa, które zostanie nam z rosołu, a tym samym wykorzystać resztki z obiadu.
Odchudzone rillettes z curry - rillettes de poulet à l'indienne
150-180 g ugotowanego mięsa z kurczaka
100 g kremowego serka typu filadelfia
100 g serka homogenizowanego
łyżeczka curry
1 jabłko
garść rodzynek
sól i pieprz
łyżka posiekanej kolendry
Mięso grubo siekamy. Mieszamy z serkami, curry, grubo posiekanymi rodzynkami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i posypujemy posiekaną kolendrą. Zostawiamy w lodowce na kilka godziny, żeby się smaki miedzy sobą przegryzły, a smarowidło stężało.
Świetny pomysł na rillettes, muszę wypróbować! :) Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych oraz smacznych świat życzymy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
Tapenda
Wydaje mi się, że to dość oryginalne połączenia, ale mam ochotę spróbować to zrobić.
OdpowiedzUsuńRattling wonderful visual appeal on this web site, I’d value it 10 over 10. 사설토토
OdpowiedzUsuńบริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เกมให้เลือกเล่นมากกว่า 1,000 เกมซุปเปอร์สล็อตเล่นผ่านเว็บ สล็อตออนไลน์ ซุปเปอร์สล็อต ซุปเปอร์สล็อต78
OdpowiedzUsuń