Ta sałatka – bo jest to sałatka podkręcona balsamicznym sosem vinaigrette – jest pyszna, zdrowa i niesamowicie prosta. Często robię ją sobie do pracy. Przepis pochodzi z magazynu Saveurs.
Sałatka z soczewicy z dynią i pasternakiem
200 g soczewicy
ćwiartka dyni butternut lub innej, którą lubicie o wadze 150 g
1 pasternak
pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane
do przyprawienia trochę oliwy, octu balsamico i miodu, sól oraz pieprz
Soczewicę ugotować w lekko posolonej wodzie.
Obrać dynię i pasternak. Dynię pokroić w kostkę, a pasternak na słupki. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pasternak i dynię. Podsmażyć przez 10 minut, aż warzywa się przyrumienią. Powinny pozostać jednak chrupiące. Delikatnie posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane uprażyć na suchej patelni.
Połączyć jeszcze ciepłą soczewicę z warzywami, przyprawić oliwą, balsamico i ewentualnie miodem. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i kompletnie przestudzone.
Tak przy okazji wyznam wam, że kiedy przygotowuję dynię, odkrawam kawałek i przepuszczam przez sokowirówkę. Ponieważ tym razem został mi też pasternak, dodałam kawałek oraz całe jabłko. Genialny sok wyszedł, spróbujcie.
Zaczne od konca ;) Jesli lubisz soki warzywne i owocowe, to polecam wyciskarke zamiast sokowirowki - ja sie w niej zakochalam! Musze ja teraz tylko wciagnac na liste u Mikolaja ;)) Czesto robie dynie z jablkiem i labo dodaje pasternak wlasnie, albo odrobine selera, albo fenkul - pycha! I koniecznie zawsze troche cytryny i swiezego imbiru.
OdpowiedzUsuńA salatka jest pyszna, tez ja juz robilam :) No ale czy dynia z soczewica i pasternakiem moze nie byc dobra? Nie moze! :D
Pozdrawiam serdecznie i milego tygodnia zycze!
Jutro bedziemy mieli z Wojtkiem na lunch
OdpowiedzUsuńUsciski