Krzepiąca zupa korzeniowa
1 duża cebula
120 g plaster wędzonego boczku
500 g różnych wyżej wymienionych warzyw
2 ziemniaki
2 listki laurowe
trochę oliwy
półtora litra wywaru mięsnego
sól i pieprz
Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w równą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy w rondlu oliwę i dusimy na niej cebulę. Dodajemy boczek, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Pilnujemy, żeby się cebula nie przypaliła, ma się po prostu zeszklić. Po kilku minutach dodajemy pokrojone warzywa i dalej dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Delikatnie przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy listek laurowy, zalewamy wywarem i gotujemy przez następne 15 minut. Doprawiamy, jeśli zajdzie taka potrzeba i podajemy zupę posypaną świeżo startym parmezanem.
Czasami dodaję do tej zupy małą puszkę białej fasolki. Mam wrażenie, że duszący się w rondlu boczek wręcz się o nią prosi.
Nas śnieg nie zasypał, ale jest (jak na Belgię !) spory mróz. Po prostu zima...
Super! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna!;)
OdpowiedzUsuńHej, nie do wiary - masz korzen pietruszki? We Francji w okolicach Paryza niestety nie mozna dostac. Kiedys kupilam w Lille na targu na stoisku z dawnymi warzywami. Szkoda, bo zapach i smak korzenia to nie to samo co natka. Bardzo lubie Twoj blog. Czesto zagladam i znajduje ciekawe inspiracje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Misia
Hej Misiu,
Usuńtaki znalazlam na to sposob lat temu, ze torebke nasionek pietruszki podarowalam znajomemu, ktory ma ogrod. Z drugiej strony nie jest tak zle, bo mozna regularnie na targowisku tutaj dostac, choc kilka lat temu to bylo dosyc problematyczne podobnie jak swieze buraki itp. Ale teraz les légumes oubliés sont à la mode ;)
Pozdrawiam,
Aga
U nas tez bylo troche zimniej niz zwykle ;) ale teraz niestety i po mrozie i po sniegu mamy tylko wspomnienia :( Temperatury mocno plusowe i deszcz, deszcz, deszcz... Ale zupa korzeniowa i tak sie przyda na kolacje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
This is too informative. i like your post. thanks for share
OdpowiedzUsuńThis is a topic wgich is close tto my heart...
OdpowiedzUsuńCheers! Exactly where are your contact details though? This is mine 메이저사이트
Remarkable! Its truly remarkable piece of writing, I have got much clear
OdpowiedzUsuńidea about from this paragraph. 경마
Greate article. Keep writing such kind of information on your page.
OdpowiedzUsuńIm really impressed by your blog. 토토사이트
Great bloog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wih my website loaded up as quickly as yours 토토사이트
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńI love this type of food blog. Soup look so good and yummy. I really want to eat this one. Now it's time to avail shutters in london for more information.
OdpowiedzUsuń