Z tego co mi wiadomo, jestem trzecią osobą, która upiekła to ciasto zaraz po spotkaniu, więc możecie sobie wyobrazić, jak musiało nam smakować.
Marokańskie ciasto migdałowe
Fondant aux amandes
200 g drobno zmielonych migdałów
160 g cukru
100 g miękkiego masła
4 jajka
szczypta cynamonu
2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
cukier puder do dekoracji
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 200°C. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło i na końcu zmielone migdały oraz cynamon i wodę pomarańczowej. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, najlepiej silikonowej, bo łatwo przywiera. Wsuwamy do piekarnika na 20 – 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Dekorujemy cukrem pudrem.
Zapomniałabym dodać, że ciasto fantastycznie smakuje ze szklanką mleka, które w Maroku aromatyzuje się wodą z kwiatu pomarańczy.
A gdyby Mikołaj nie wiedział jeszcze, co mi przynieść w tym roku...
ciasto prezentuje się niezwykle, piękny talerz:)))
OdpowiedzUsuńAle aromatyczne! A czym mogę zastąpić wodę z kwiatu pomarańczy???
OdpowiedzUsuńWodą z kwiatu pomaranczy aromatyzuje sie wiekszosc orientalnych wypiekow. Poprobowalabym z woda rozaną, jesli taką masz, a jesli nie, to moze z jakimis aromatami w olejku, moze z migdalowym?
Usuńuwielbiam migdalowe ciasta bez maki i ta ich wilgotnosc.
OdpowiedzUsuńNiewątpliwie ciasto pyszne:-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, ciasto jest swietne, wlasnie sie piecze, juz trzecie w tym tygodniu - imprezy przedswiateczne:)
OdpowiedzUsuńPierwsze robilam z zapachem migdalowym zamiast wody z kwiatu pomaranczy, ktora mi diabel ogonem nakryl. Jest ok.
Ciasto przepyszne. Właśnie zjadłam spory kawałek jeszcze ciepłego:).
OdpowiedzUsuńNiestety nie miałam silikonowej formy i ciasto nie chce wyleźć z blachy;). Wybaczam mu
Wyszło tak naturalnie piękne! Patrzę i podziwiam!;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Juz pieklam kilka ciast z mielonymi migdalami i zawsze sa pyszne. A ja zbieram takie przepisy bez maki na Passover, bo czesc mojej rodziny to Zydzi, wiec zawsze ich zaskakuje jakims nowym przepisem:)
OdpowiedzUsuńAch i tez sie rozgladam za tagine, koniecznie musze miec!!!
I say many thanks for the info you provide to increase knowledge
OdpowiedzUsuńThis is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.!
OdpowiedzUsuńI’ll probably be returning to read through more, thanks for the information!
OdpowiedzUsuń스포츠토토
This one is very sweet. I love it. This almond cake look veyr delicious. I got this recipes and try to make this cake with my homies. Now it's time to avail car service West Palm Beach for more information.
OdpowiedzUsuń