Niezwykle proste, szybkie ciasto z rabarbarem – da się je zrobić siedząc z grypą na zwolnieniu w domu. Proste składniki, ale popatrzcie jaki efekt!
Odwrócone ciasto z rabarbarem
(przepis Saveurs maj 2009)
proporcje na okrągłą formę o średnicy 22-24 cm
160 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
160 g masła
50 g ciemnego cukru
2 torebki cukru waniliowego
+ 5-6 łodyg rabarbaru
50 g ciemnego cukru do zasypania rabarbaru + 2 łyżki do wysypania formy
trochę masła do wysmarowania formy
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajka oraz cukier waniliowy.
Owoce ułożyć na dnie formy i wyłożyć na nie ciasto. (Ciasto przypomina ciasto na babkę i taką ma konsystencję. Jest dosyć gęste, dlatego wykładamy je łyżką. Nie trzeba go rozsmarowywać, samo się rozleje pod wpływem ciepła w piekarniku.) Wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch formy położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić ciasto na talerz (dokładnie tak jak tarte Tatin!).
Gâteau renversé à la rhubarbe façon Tatin - recette en français
super pomysł! rabarbar do góry nogami to wywrotowy smakołyk ;)
OdpowiedzUsuńCoco, ja tez niedawno robiłam odwrócone z rabarbarem( z przepisu M. Steward), ale dodałam jeszcze kruszonkę na spód - pycha!!!!, jak zresztą wszystko dal mnie z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ça a l'air d'etre de la rhubarbe §§§ tres appétissant !pierre
OdpowiedzUsuńMagdo, a ja tak dlugo szukalam odpowiedniego tytulu dla tego ciasta, na rabarbar do gory nogami nie wpadlam ;))
OdpowiedzUsuńEwelajno, rzeczywiscie i nawet bardzo podobne skladniki. U M.Stewart jednak troche wiecej skladnikow.
Tout à fait Pierre, un gâteau renversé à la rhubarbe, très simple à faire. La recette t'intéresse?
O tak, wygląda rewelacyjnie! I miałam w planach na jutro właśnie odwrócone z rabarbarem i zrobię z Twojego przepis!
OdpowiedzUsuńI wracaj do zdrowia:)
Efekt? Niesamowity! Zjadłabym kawałek takiej tarty z wielką chęcią. ;)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl:) a ciasto... pyszne:)
OdpowiedzUsuńciekawie :D takiego ciasta jeszcze nie jadłam! zdrówka życzę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie odwrócone ciasto z rabarbarem - może i ja skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely to die for! Congrats!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i pewnikiem tak też smakuje! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Musialam dodatkowo po upieczeniu posypac cukrem ale to moja wina bo jak przelozylam rabarbar do formy to nie przelozylam calego cukru. Samo ciasto w smaku troche biszkoptowe, wilgotne ale dobrze wypieczone. Do powtorzenia!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ktoś się skusił ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co upside-down ;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że dziś znalazłam ten przepis, bo po rabarbarze zostało tylko wspomnienie... :)
OdpowiedzUsuń