Albo dla gości, którzy wpadli w ostatniej chwili pod warunkiem, że mamy akurat w domu odpowiednią ilość bananów.
Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie
Podaję za Larousse gastronomique:
proporcje dla 4 osób
po bananie na osobę
soczysta w miarę słodka pomarańcza na sok
łyżka masła
2 łyżki rodzynek
rum
cukier trzcinowy lub po prostu cukier
5-6 goździków roztartych na proszek w moździerzu (goździki możemy zastąpić cynamonem lub wanilią)
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok. Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanym maśle. Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się. Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować.
Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne.
Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami. Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów.
Podobnie jak lody na talerzu, rozpływamy się z rozkoszy.
Przed nami długi weekend - życzę wam udanego wypoczynku !
a ja dzisiaj zrobić koktajl z bananów, teraz wiem, że to byłby spory błąd! trzeba je usmażyć :)
OdpowiedzUsuńCzy myslisz, ze moze to posmakowac rowniez tym, ktorzy za bananami srednio przepadaja? Niestety bowiem zaliczam sie do tej kategorii ;)
OdpowiedzUsuńU nas tez jesien wyjatkowo laskawa, dzis bylismy prawie caly dzien poza domem, milo bylo. I oby jak najdluzej pogoda dopisywala.
Pozdrawiam serdecznie!
PS. Odpisalam wczoraj...
Bardzo mi sie podoba taki pomysl na rozgrzewajacy deser! Az zaluje, ze wlasnie pozarlam ostatniego banana...
OdpowiedzUsuńPysznie! Idzie do zakładek :)
OdpowiedzUsuńTylko raz próbowałam bananów w cieście, ale niestety miało to miejsce w średniej chińskiej restauracji i niezbyt mi smakowały. Jestem jednak pewna, iż takie by mi zasmakowały. ;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tych bananach, muszę spróbować. Kiedyś piekłam banany z miodem, uwielbiam ten smak, rozpływanie się z rozkoszy to właściwe określenie.
OdpowiedzUsuńTez nie przepadam za bananami, a smazone, ale nie w ciescie, to zupelnie co innego. Wyprobuje.
OdpowiedzUsuńKochanie, w sobote mam gosci, mozesz podac przepis na kaczke i cos do niej ? Ale bardzo prostego. Doro :-) A banany to moze beda na deser ?
OdpowiedzUsuńMarta, koktajl też jest dobry ;))
OdpowiedzUsuńBea, no musisz chyba spróbować ;)) może na próbę usmaż sobie malutki kawałek...? Hmm, teraz to ja nie odpisuję, chyba nie mogę się pocieszyć, że skończył się Masterchef, buuuuu.....
Maggie, tę stratę zawsze można nadrobić ;))
Tu-tusia, bardzo mi miło ;))
Shaday, widziałam na kilku blogach tę wersję, ale prawdę mówiąc nigdy nie próbowałam...
Malina, to prawda, one się topią w ustach ;))
E., czekam więc na twoje wrażenia ;)
Doro, już za późno chyba, ale jestem pewna, że kolacja się udała ;)) A pamiętasz, jak nam Blaireau w Poznaniu banany smażył?
Wiesz, mam wrazenie, ze skoro jest rum, to nie moze mi nie smakowac! ;))
OdpowiedzUsuńMnie tez teraz brakuje M.Chef :/
Milej niedzieli!
Super, ale najlepsze do smażenia sa plantain.
OdpowiedzUsuńPokazuje jak je przygotować tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=SyVyOIbK9JU&context=C3c345e0ADOEgsToPDskJKmFhRglCmUZncBV3qHQ15
Coоl blοg! Is your thеmе сustom made or did you
OdpowiedzUsuńdownlοаd it from somеwhere? A deѕign lіke yours
with a few simple tweeks woulԁ reаllу make my blog shine.
Pleasе let me know where уоu got уour
theme. Ϲheers
Also visit my blog ; spirit animal
It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!
OdpowiedzUsuńAlso visit my blog post ; buy youtube views
Ile to się ma gotować?
OdpowiedzUsuń