Zadziwiający crumble z fenkułem i rabarbarem
Podaję za Beyond the Plate (Rhubarb & Fennel Crumble)
330 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
130 g pokrojonego na kawałki kopru włoskiego
100 g cukru
2 łyżki mąki
na kruszonkę
100 g cukru
180 g mąki
80 g płatkow owsianych
115 g masła
3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać na 190 stopni.
100 g cukru wymieszać z 2 łyżkami mąki. Pokrojony rabarbar i fenkuł wymieszać z cukrem i mąką i odstawić na bok.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i przykryć dokładnie kruszonką. Wstawić do piekarnika na 45 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
A tu ciąg dalszy eksperymentów z rabarbarem: bardzo proste grzanki z serem brie i pieczonym rabarbarem, też dobre ;))
Smacznego i do następnego !
z rabarbarem jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuńJak to z czym? Koniecznie z lodami waniliowymi!
OdpowiedzUsuńA fenkuł z rabarbarem brzmi intrygująco...
Lody wyszły wczoraj razem z gośćmi ;))
UsuńMnie rowniez zaintrygowalo to polaczenie - bede musiala przetestowac!
OdpowiedzUsuńCudowne! Cudowne rabarbarowe eksperymenty! Zachwyciłaś mnie tym crumble - koniecznie do zrobienia! Koniecznie!
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie, ale bardzo bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńRabarbar mam, teraz tylko skołuję koper włoski i robię jutro dla mojego gościa specjalnego :)
OdpowiedzUsuńA czy o przepis na te grzanki też można by prosić ?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to kwestia tej bagietki ale mam ochotę je pożreć natychmiast ;)
A prosze bardzo: obtoczony w cukrze i spryskany octem balsamicznym rabarbar pieczemy w piakarniku 180 st przez 45 min.
UsuńBagietkie kroimy, smarujemy maslem, ukladamy po plasterku brie a na brie troche upieczonego rabarbaru i do piekarnika. Zapiekamy, az sie ser ladnie rozpusci.
°♪¸.♫♫♪
OdpowiedzUsuńOlá, amiga!
Passei para uma visitinha... combinações de especiarias interessante...
Amei as suas receitas.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
❤♪¸.•°`♡
Grzanki bardzo ciekawe. Przy obecnym wysypie wersji na słodko to wręcz ekstrawagancja ;-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodobają mi się grzanki :) Jak zawsze zresztą.
OdpowiedzUsuń