piątek, 18 maja 2012

Jeśli crumble, to z czym?

Przeciwieństwa się przyciągają: słodkawo-anyżkowy, a według niektórych nawet mdły koper włoski i kwaśny rabarbar. Byłam bardzo ciekawa tego połączenia (przepis wydrukowałam sobie kiedyś ze strony Beyond the Plate) i nie zawiodłam się! Ciekawy kontrast nie tylko pod względem smaków ale i tekstur: fenkuł pomimo 45 minut spędzonych w piekarniku nadal był lekko chrupiący, a rabarbar rozpływał się w ustach. Do tego ten anyżkowy aromat, mmmh... Musicie spróbować ;))


Zadziwiający crumble z fenkułem i rabarbarem
Podaj
ę za Beyond the Plate (Rhubarb & Fennel Crumble)
330 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
130 g pokrojonego na kawałki kopru włoskiego
100 g cukru
2 łyżki mąki

na kruszonkę
100 g cukru
180 g mąki
80 g płatkow owsianych

115 g masła

3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
szczypta soli 




Piekarnik rozgrzać na 190 stopni.

100 g cukru wymieszać z 2 łyżkami mąki. Pokrojony rabarbar i fenkuł wymieszać z cukrem i mąk
ą i odstawić na bok.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i przykryć dokładnie kruszonką. Wstawić do piekarnika na 45 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.


 

A tu ciąg dalszy eksperymentów z rabarbarem: bardzo proste grzanki z serem brie i pieczonym rabarbarem, też dobre ;))
Smacznego i do następnego !



12 komentarzy:

  1. z rabarbarem jest rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to z czym? Koniecznie z lodami waniliowymi!
    A fenkuł z rabarbarem brzmi intrygująco...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie rowniez zaintrygowalo to polaczenie - bede musiala przetestowac!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Cudowne rabarbarowe eksperymenty! Zachwyciłaś mnie tym crumble - koniecznie do zrobienia! Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskakujące połączenie, ale bardzo bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar mam, teraz tylko skołuję koper włoski i robię jutro dla mojego gościa specjalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy o przepis na te grzanki też można by prosić ?
    Nie wiem czy to kwestia tej bagietki ale mam ochotę je pożreć natychmiast ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A prosze bardzo: obtoczony w cukrze i spryskany octem balsamicznym rabarbar pieczemy w piakarniku 180 st przez 45 min.
      Bagietkie kroimy, smarujemy maslem, ukladamy po plasterku brie a na brie troche upieczonego rabarbaru i do piekarnika. Zapiekamy, az sie ser ladnie rozpusci.

      Usuń
  8. °♪¸.♫♫♪
    Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... combinações de especiarias interessante...
    Amei as suas receitas.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ❤♪¸.•°`♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Grzanki bardzo ciekawe. Przy obecnym wysypie wersji na słodko to wręcz ekstrawagancja ;-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podobają mi się grzanki :) Jak zawsze zresztą.

    OdpowiedzUsuń