czwartek, 6 grudnia 2012

Marokańskie ciasto migdałowe

To ciasto okazało się na tyle niezwykłe w swoim smaku i na tyle proste i szybkie w wykonaniu, że nie mogłam się oprzeć i nie zaprezentować wam go tutaj. Do Nawal, naszej marokańskiej znajomej (Nawal od ośmiu już lat prowadzi blog La cuisine d'Omo Chakir) wybrałyśmy się ostatnio na nauki w przesiewaniu kuskusu. Robiłyśmy razem kuskus T'faya z kurczakiem z karmelizowaną cebulą i rodzynkami, a wróciłyśmy z przepisem na to ciasto. Jeśli znacie ciasteczka "cornes de gazelle" czyli różki gazeli z nadzieniem migdałowym, łatwo wam będzie wyobrazić sobie jego smak, bo to właściwie ta sama masa, którą nadziewa się różki, wzbogacona o jajka. Ciasto naprawdę robi się w 10 minut i gorąco polecam je zabieganym. W środku pozostaje przyjemnie wilgotne jakby zostało nasączone i po prostu rozpływa się w ustach. Stąd jego nazwa: fondant aux amandes

Z tego co mi wiadomo, jestem trzecią osobą, która upiekła to ciasto zaraz po spotkaniu, więc możecie sobie wyobrazić, jak musiało nam smakować.






Marokańskie ciasto migdałowe  

Fondant aux amandes
200 g drobno zmielonych migdałów 
160 g cukru 
100 g miękkiego masła 
4 jajka 
szczypta cynamonu 
2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy 
cukier puder do dekoracji

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 200°C. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło i na końcu zmielone migdały oraz cynamon i wod
ę pomarańczowej. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, najlepiej silikonowej, bo łatwo przywiera. Wsuwamy do piekarnika na 20 – 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Dekorujemy cukrem pudrem.

Zapomniałabym dodać, że ciasto fantastycznie smakuje ze szklanką mleka, które w Maroku aromatyzuje się wodą z kwiatu pomarańczy.
A gdyby Mikołaj nie wiedział jeszcze, co mi przynieść w tym roku...


13 komentarzy:

  1. ciasto prezentuje się niezwykle, piękny talerz:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale aromatyczne! A czym mogę zastąpić wodę z kwiatu pomarańczy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodą z kwiatu pomaranczy aromatyzuje sie wiekszosc orientalnych wypiekow. Poprobowalabym z woda rozaną, jesli taką masz, a jesli nie, to moze z jakimis aromatami w olejku, moze z migdalowym?

      Usuń
  3. uwielbiam migdalowe ciasta bez maki i ta ich wilgotnosc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niewątpliwie ciasto pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, ciasto jest swietne, wlasnie sie piecze, juz trzecie w tym tygodniu - imprezy przedswiateczne:)

    Pierwsze robilam z zapachem migdalowym zamiast wody z kwiatu pomaranczy, ktora mi diabel ogonem nakryl. Jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne. Właśnie zjadłam spory kawałek jeszcze ciepłego:).
    Niestety nie miałam silikonowej formy i ciasto nie chce wyleźć z blachy;). Wybaczam mu

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło tak naturalnie piękne! Patrzę i podziwiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Juz pieklam kilka ciast z mielonymi migdalami i zawsze sa pyszne. A ja zbieram takie przepisy bez maki na Passover, bo czesc mojej rodziny to Zydzi, wiec zawsze ich zaskakuje jakims nowym przepisem:)
    Ach i tez sie rozgladam za tagine, koniecznie musze miec!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. I say many thanks for the info you provide to increase knowledge

    OdpowiedzUsuń
  10. This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.!

    OdpowiedzUsuń
  11. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the information!
    스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  12. This one is very sweet. I love it. This almond cake look veyr delicious. I got this recipes and try to make this cake with my homies. Now it's time to avail car service West Palm Beach for more information.

    OdpowiedzUsuń