A
aïoli
anchoïade - pasta z anchois i czarnych oliwek
animelka ze szparagami i smardzami
B
banany smażone w soku z pomarańczy i rumie
banany w malinowym occie na deser
bataty pod kruszonką
bisque czyli francuska zupa skorupiakowa
bœuf Wellington
bretoński far ze śliwkami
bretońskie naleśniki gryczane z wędzonym łososiem (Galettes de sarrasin)
bucatini z kalmarami
C
camembert zapiekany z jabłkami
canistrelli, kasztanowe ciastka z Korsyki
carbonade flamande
carbonade z piekarnika (carbonade confite)
carpaccio z borowików
ciasto z Kuchni pod wulkanem (Caprese al limone)
ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf)
confiture pommes Tatin
couscous
curry z bananami, rodzynkami i mango
cykoria z przegrzebkami
cynamonowa panna cotta ze śliwkami w herbacie i porto
czekoladowe gofry Pierre'a Marcoliniego
czekoladowe tuiles aux pistaches
D
dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
dyniowa zapiekanka z jajkami
dyniowy parmentier
F
fenkuł po nicejsku (fenouil à la niçoise)
frittata z bobem, fetą i miętą
G
gaskońska zupa Garbure
gofry belgijskie noworoczne
gofry brukselskie
gofry czekoladowe z przepisu Pierre'a Marcoliniego
gofry drożdżowe
gofry korzenno-bananowe wybitnie pachnące świętami
gofry leodyjskie (gaufres de Liège)
gofry z cukrem cassonade
gofry z przepisu Ladurée
grasica ze szparagami i smardzami
groszkowe capuccino z miętową pianką
gruszki z pianką z roqueforta
grzanki z duszoną na piwie cykorią i serem
grzanki z radicchio
grzyby marynowane w occie winnym i oliwie
grzyby z orkiszem
grzyby zapiekane pod ciastem francuskim
H
halibut z marmoladą z cykorii i pomarańczy
J
jabłka zapiekane pod camembertem
jajko na szpinaku
jesienne tiramisu z jabłkami
K
kalmary z chińskimi brokułami
karczochy alla romana
kasza pęczak ze skorzonerą
kasztanowy crème brûlée
konfitura Tatin
konfitury z rabarbaru, bananów i suszonych moreli
koper włoski po nicejsku (fenouil à la niçoise)
krewetki z kalafiorem, brokułami i kokosem
krewetki z Morza Północnego z cykorią
królik jak w Liège (Lapin à la liégeoise)
królik w ziołach i oliwkach po prowansalsku
królik z bobem
królik ze śliwkami
kulki mielonego w aromatycznym sosie Omo-Chakir
kurczak z karczochami, oliwkami i cytrynami (bardzo aromatyczny)
kurczak Yassa według przepisu Sophie
kuskus z warzywami
L
lawendowa panna cotta z łyżeczką błyskawicznej konfitury morelowej
lazanie z cukinią i kremem z ricotty
M
mafe z Senegalu
malinowe clafoutis na kruchym spodzie
małże na sposób prowansalski z fenkułem, bazylią i pomidorami
małże z frytkami
marchewka glazurowana
mielone z Liège (Boulettes sauce lapin à la liégeoise)
migdałowe clafoutis z brzoskwiniami
mille-feuilles z bakłażana z kozim serem i miodem
moambe z Kongo
mouclade czyli małże w białej potrawce
mus z białej czekolady z rabarbarem i spekulosami
N
naleśniki z tysiącem dziur z Maroka
O
odwrócone ciasto z rabarbarem
odwrócone tarteletki z karmelizowanymi burakami
orkisz na mleku z wanilią
orkisz z grzybami
P
pain perdu ze smażonymi jabłkami i calvadosem
panna cotta z kalafiorem i gorgonzolą (wytrawna)
pasta z karczochów (purée d'artichauts)
pęczak ze skorzonerą
pędy chmielu i sos holenderski
pesto z pokrzyw i podagrycznika ze słonecznikiem
polędwica Wellingtona
portugalskie paszteciki rissóis
przegrzebki z porami pod ciastem francuskim
przegrzebki zapiekane z porami
ptysie z kremem z mascarpone i białej czekolady
R
roszponka z pieczarkami i czosnkowym sosem
ruskie z przepisu Jamiego
S
sabayon z truskawkami
sałatka z buraków aromatyzowana wodą z kwiatu pomarańczy
sałatka z cykorii, klementynek i suszonych owoców
sałatka z karmelizowanymi burakami, kozim serem i pestkami dyni
sałatka z marchewki
sałatka z selera, orzeszków ziemnych i kolendry
sałatka z soczewicy z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
sos aïoli
sos holenderski
spekulosy
spring rolls czyli chińskie krokieciki na powitanie wiosny
suflet bananowy
szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
szparagi po flamandzku
szparagi z lekkim puszystym majonezowym sosem
szpinak z cieciorką Marka Bittmana
T
tagliatelle ze szparagów
tarta à la ruskie
tarta ryżowa - tarte au riz
tarta tatin z białej rzepy
tarta z brązowym cukrem cassonade (bardzo belgijska)
tarta z cykorią i brie
tarta z cykorią i ciemnym cukrem
tarta z gruszkami, ricottą i spekulosami
tarta z rabarbarem (najzwyczajniejsza)
tarta z serem Maroilles
tarta z wężymordem
tarta z ziemniakami, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
tarteletki z ryżem
tarte Tatin z przepisu Christophe'a Michalaka
tartiflette
tatar z łososia z imbirem, awokado i mango
tatin z burakami
torta di scarola e olive
truskawki zapieczone pod sabayonem
V
vitello tonnato
W
wątróbka na toście
wieprzowina w curry i batatach
wołowina w piwie po flamandzku (Carbonade flamande)
wyluzowany kurak z pistacjowym nadzieniem
Z
zapiekane gruszki w winie
zapiekanka z topinamburu z suszonymi grzybam
zupa krem z zielonych szparagów i bazylii
zupa selerowo - kasztanowa
zupa skorupiakowa
zupa z brukselkami i mimolette
zupa z cykorii (bardzo kremowa)
zupa z czosnku
zupa z fenkuła z szafranem i małżami
zupa z rukwi
zupa z sałaty, rukoli i trybuli
zupa z selera, suszonych pomidorów z kuskusem
zupa z topinambura
carpaccio ze szparagów z jajkiem w koszulce
cassoulet
ciastka basbousa z Egiptu
ciasto kasztanowe lekko wilgotne (Fondant à la crème de marrons)
ciasto o smaku belgijskich spekulosów
croque-monsieur z anchois
crostata z konfiturą dyniową i rodzynkami
crumble z dynią i chorizo